måndag 27 maj 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Steve Forrest

Ännu en film- och TV-hårding har gått ur tiden - och ännu en sådan där kille vars ansikte man sett otaliga gånger utan att riktigt ha ett namn till. Fast i Steve Forrests fall är det nog snarare ett bekant namn man inte haft ett ansikte till - åtminstone för oss svenskar. Steve Forrest, som blev 87, hade nämligen en återkommande roll i TV-srien S.W.A.T. (1975-76), men vad jag vet har den aldrig visats på svensk TV.
Forrest hette egentligen William Andrews och han filmdebuterade 1943 i något som hette RIVALERNA - men han nämns inte i rollistan. Hans nästkommande två filmer fick märkligt nog samma svenska titel: SPÖKSKEPPET. I original hette de THE GHOST SHIP (1943) och SEALED CARGO (1951). Återigen skippades Forrests namn i rollistorna.
Därefter rullade det på med mängder av roller - och efter ett tag fick han med sitt namn i rollistan. Han dök upp i ETT SKRI AV SKRÄCK (PHANTOM OF RUE MORGUE) med Karl Malden, VIVA LAS VEGAS med Elvis, ALFRED HITCHCOCK PRESENTS, VILD BLONDIN I VÄSTERN med Sophia Loren, ännu en Elvis film - HALVBLODET, när han var med i Debbie Reynolds-rullen HÅRDA BUD I ARIZONA stod han som andra namn i rollistan.
Vidare medverkade han i DEN LÄNGSTA DAGEN, THE TWILIGHT ZONE, RAWHIDE, JAGAD, BURKES LAG, BRÖDERNA CARTWRIGHT, HIGH CHAPARRAL, PÅ FARLIGT UPPDRAG, ALIAS SMITH & JONES, IRONSIDE, KRUTRÖK, THE SIX MILLION DOLLAR MAN, CANNON, han var Hawkeye i de två TV-filmerna DEN SISTE MOHIKANEN och HJORTDÖDAREN från 1978, vilka gick på svensk TV då, han var minsann med i den festliga TV-piloten CAPTAIN AMERICA med Reb Brown, samt i en av de första videofilmer jag såg; ELDDOPET.
Han var med i klädhängarrafflet MOMMIE DEAREST, John Landis' SPIONER ÄR VI ALLIHOPA, DALLAS, PANG I RUTAN, LAGENS ÄNGLAR, MORD OCH INGA VISOR och Fan och hans mormor.
Och då har jag bara nämnt en bråkdel av allt han medverkade i.
Nu fortsätter han sin show i studion ovan molnen.
STEVE FORREST
1924 - 2013
R.I.P.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar