torsdag 30 maj 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Eddie Romero

Mannen bakom BLOOD ISLAND-trilogin är död. Filippiniern Eddie Romero har tömt sin sista blodpåse, 88 år gammal.
Romero regidebuterade redan på 1940-talet och gjorde för mig fullkomligt okända, filippinska filmer med komplicerade titlar på filippinska - ett språk Eddie Romero enligt uppgift inte talade, trots att han var fött och uppvuxen på Filippinerna, där han även spelade in sina filmer. Vilket språk talade han då? Ingen aning. Jag har sett en filmad intervju med honom, och i den talar han engelska. Med brytning.
1958 gjorde Romero sin första film på engelska; krigsrafflet DAY OF THE TRUMPET med John Agar. Krigsraffel var något han fortsatte med, liksom att göra både engelskspråkiga filmer med amerikanska filmer, varvat med filmer på filippinska. I THE RAVAGERS från 1965 hade John Saxon huvudrollen. Den lokale, tjocke exploitationskådisen Vic Diaz var med i många av de här filmerna.
1968-1971 kom så den beryktade BLOOD ISLAND-trilogin; tjoflöjtskräck som gick hem på de amerikanska drive in- och grindhousebiograferna. BRIDES OF BLOOD, MAD DOCTOR OF BLOOD ISLAND och BEAST OF BLOOD heter de här filmerna. Mer 70-talsskräck av Romero är BEAST OF THE YELLOW NIGHT och THE TWILIGHT PEOPLE.
Under blaxploitationvågen slog Romero till med BLACK MAMA, WHITE MAMA (1973), som hade allas vår Pam Grier i huvudrollen, och även Sid Haig figurerade i den (och ja, Vic Diaz var också med). Sid Haig återkom i THE WOMAN HUNT och i fantasyrafflet BEYOND ATLANTIS, som stoltserade med Patrick Wayne i huvudrollen.
Minsann om inte Sid Haig (och Vic Diaz) medverkade även i SAVAGE SISTERS, en blaxploitationrulle med Gloria Hendry som vild syster. I SUDDEN DEATH såg vi Robert Conrad och om vi förflyttar oss till 80-talet, närmare bestämt 1988, hittar vi Blixt Gordon, det vill säga Sam Jones, i actionrafflet WHITEFORCE - en film som släpptes på video i Sverige. Och som är rätt rutten. Romeros sista film kom 2008; ett drama som heter TEACH ME LOVE.
Förutom nämnda filmer gjorde Eddie Romero ytterligare ett par dussin rullar. Men nu har han alltså slutat att filma för att i stället häcka i djungeln ovan molnen.
EDDIE ROMERO
1924 - 2013
R.I.P.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar