måndag 13 maj 2013

Nedslag i Schlager-EM

Få har väl missat att Euronvision Song Contest härjar vilt i Malmö. I egenskap ab ambitiös kulturjournalist - som dock inte sett ESC på över tjugo år - är jag förstås ackrediterad på tillställningen. Tanken är att jag skriver ett uttömmande reportage när det hela är över - men här är några iakttagelser halvvägs in i spektaklet.
Jag vill även påpeka att ESC inte bara är det största evenemanget i Malmös historia - det är även det konstigaste evenemang jag besökt. Och det inkluderar till exempel Hot d'Or; porrprisutdelningen i Cannes. ESC är konstigare.
En skotsk, eller brittisk, journalist springer omkring i kilt och har en jävla buktalardocka på handen!
Margaret Berger som framför Norges bidrag. Jag blev uppriktigt förvånad när jag  hörde den  låten - den är ju bra på riktigt! Trent Reznor goes James Bond, liksom. Och inte blir det sämre av den söta och charmiga fröken Berger.
Schwei har skickat ett gäng frälsningsarmésoldater. Däribland en 95-årig gubbe som spelar ståbas. Han är den äldste tävlande någonsin i tävlingens historia.
En rumän som ser glad ut och gör tummen upp. Han är kontratenor. Med andra ord: han sjunger som en tant. Otroligt biarrt och konstigt nummer.
Den här killen från Ungern är en av favoriterna. Han bär väldigt fula foppatofflor.
Jag tyckte mig springa på Curth H:son mest hela tiden. Men det visade sig vara Thomas G:son. Han har skrivit Georgiens smöriga bidrag.
Danskan Emmelie de Forest är storfavorit. I nya numret av Nya Upplagan finns min intervju med henne. Här är min text - och de Forest i bakgrunden.
Robin Stjernbergs presskonferens var fullkomligt värdelös. Livakten som vaktade honom såg minst sagt vresig ut.
Margaret Berger igen.
Norge repeterar sin låt. Jag är glad att jag inte betalat pengar för en biljett till det här evenemanget. ESC är mest av allt ett TV-program. Som publik sitter man alldeles för långt ifrån scenen. Man ser i stort sett ingenting.
Malmö är en förbannat präktig stad. De tjatar mest om hur grön och ekologisk staden och ESC är. I programmet uppmanar de besökarna att helst äta vegetariskt! Och de har en drive som ska få folk att dricka kranvatten. Det är möjligt att det är behjärtansvärt - men nog blir det töntigt. Så här är det liksom aldrig i Cannes. Där sponsrar olika spritmärken tillställningen.
De olika länderna marknadsför sig på olika sätt. Vitryssland höll en stor fest - och på den fick man bland annat chokladkartonger!
Centralstationen i Malmö har pyntats för att se lite, öh, schlager ut. Hur kostigt är väl inte det här?
Som pressackrediterad missar jag aldrig ett tillfälle att festa till det på diverse pressarrangemang. Fast jag undrar allt om jag inte hamnat lite fel här ...

2 kommentarer:

Spiring sa...

"Eurovisionsschlagerfestivalen" är ett perfekt anagram på "uslaste visval och en ren fisorgie". Jag VÄGRAR att tro att det är en tillfällighet.

Pidde Andersson sa...

Ha!

Skicka en kommentar