fredag 3 maj 2013

Malmö Nordic 2013: Moderna Museet & Malmö Konsthall


Scandinavian Pain

Idag, den tredje maj, startar konstmanifestationen Malmö Nordic 2013 - ett jätteevenemang som involverar ett 20-tal galleri plus ytterligare ett stort antal rum för konst. På dessa ska den nordiska konsten lyftas fram - något som fått vissa att surt sätta näsan i vädret, bland annat ett par gallerier. Malmö är minsann en mångkulturell stad, så konsten ska minsann vara mångkulturell! anser de. Vilket förstås är en korkad åsikt.
På Moderna Museet står den isländske konstnären Ragnar Kjartansson för verket "Scandinavian Pain". Ja, Kjartansson i samarbete med Edvard Munch. År 2006 bodde Kjartansson i en lada under en vecka för att leva ut myten om den lidande nordiske konstnären. Fast han lyckades aldrig måla som Munch.
Vad han nu har gjort, är att bygga upp en lada inne i turbinhallen i museet; satt en skylt med texten "Scandinavian Pain" ("Painting" blir "Pain" om de tre sista bokstäverna trillar bort) på taket - och fyllt kåken med bilder av Munch.
En kollega påpekade att detta är en gimmick - men en jävligt kul gimmick. Och det stämmer. Det här är en kul idé - och ett kul sätt att se på Munchs bilder. Ragnar Kjartansson själv, född 1976, verkar vara en kul snubbe. Ofta är de konstnärer som ställer ut på Moderna introverta och tystlåtna, de vill inte prata eller fotograferas. Kjartanson ger intryck av att vara precis tvärtom. Stort skägg och tredelad kostym - och han skrattade ofta under pressvisningen.

I ett rum på andra våningen visas en andra, mindre utställning: "Exercices visuels". Här visas några bilder av den grafiske formgivaren John Melin.


24 Spaces - en kakofoni

Malmö Konsthalls satsning under Malmö Nordic 2013 heter "24 Spaces - en kakofoni". Sällan ha väl en titel på en utställning varit mer passande. Och vad är då det här? Tillåt mig att låta mig. Jag snor presentationen från Konsthallens hemsida:

Malmö Konsthall vill med utställningen 24 Spaces visa ett antal icke-kommersiella konstnärs- eller kuratorsdrivna verksamheter. Det är ett försök att med Norden som utgångspunkt se på olika alternativa utställningsrum. Vi har även bjudit in Sveriges fyra konsthögskolor samt Konstfack i Stockholm och Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn, för att belysa mångfalden i deras uttryck, deras likheter och olikheter. Vår intention är att lyfta fram alla de olika konstnärliga uttrycksformer som skapas eller visas just nu i Norden och vår geografiska närmiljö. 
Utställningen 24 Spaces skapar bokstavligen rum för icke-kommersiella verksamheter. Till utställningen har konsthallen delas upp i 24 rum (spaces) på vardera ca 80 kvm. Ett av rummen är placerat i parken utanför konsthallen.
Deltagarna har själva bestämt hur deras tilldelade plats ska användas och hur många som ska ställa ut. Några kanske väljer att presentera en konstnär, andra flera olika. Några rum har samma utställning hela tiden, medan andra byter konstnär och förändrar sin utställning under perioden. 

Det här är en jävla röra. Ja vet inte vad de vill det det här. Det mesta verkar synnerligen ogenomtänkt. Mycket är konstigt för konstighetens skull. Det är ointressant och tråkigt. "Vi valde att bygga ett kontor som vårt konstverk," sa några som byggt upp ett kontor. Jaha?
Men det är ju inte varje dag man kan se en teckning av Dick Giordano på Malmö Konsthall. Fränt. Synd att konstnären snott bilden i annat syfte.
Jag har absolut ingenting att säga om "24 Spaces".0 kommentarer:

Skicka en kommentar