söndag 26 maj 2013

Bio: Epic - Skogens hemliga rike

Foton copyright (c) Twentieth Century Fox Sverige
Var det inte rätt längesedan det kom en bra, animerad film? En riktigt bra, alltså. Det måste vara flera åt sedan. Förvisso har väl filmer som HOTELL TRANSYLVANIEN gått väldigt bra på bio, men de har absolut inte imponerat på mig.
EPIC - SKOGENS HEMLIGA RIKE är en film från Fox, vars animationsavdelning ligger bakom till exempel ICE AGE-filmerna - och de är jag inte heller så förtjust i. Förvisso har de blivit lite sämre för varje film, men jag har problem med figurdesignen i dem. Och jag har samma invändning mot EPIC, åtminstone delvis.
EPIC är regisserad av Chris Wedge, som tidigare gjort den första ICE AGE samt ROBOTAR; en film jag sett men fullkomligt glömt bort. Filmen bygger på en bok av William Joyce, som även skrivit manuset - tillsammans med ytterligare fyra manusförfattare, däribland James V Hart, som skrev BRAM STOKER'S DRACULA, HOOK och KONTAKT. Men inte blev det här så mycket bättre för det.
I en skog någonstans bor en professor med det udda namnet Bomba. Precis som djungelpojken. Professor Bomba ägnar sig åt att leta efter små, små mänskliga soldater som bor i skogen. Bombas tonåriga dotter MK tycker att farsan är flängd.
Men så springer MK:s trebenta hund in i skogen och när MK letar efter honom, råkar hon träffa på miniatyrfolket. Inte nog med det - MK lyckas även bli krympt till skogsfolkets storlek. Genast blir hon förälskad i en lilleputt som heter Nod - men mest blir det fajting. Det här folket ligger nämligen i fejd med ett annat skogsfolk.
EPIC är inte speciellt roligt. Den är i princip inte rolig alls. Man har slängt in talande sniglar och annat som comic relief, men det vill sig inte riktigt. Istället bränns allt krut på action. Och nä, jag tycker inte att det här är speciellt bra och engagerande. Tvärtom upplevde jag det hela som segt och tråkigt. Figurdesignen är inte det roligaste, däremot är animeringen i övrigt snygg. Och givetvis är det i 3D.
I originalversionen görs rösterna av folk som Amanda Seyfried, Christoph Waltz, Colin Farrell, Steven Tyler(!), Josh Hutcherson och Beyoncé. Tyvärr såg jag den svenska versionen, som i vanlig ordning är försedd med anonyma TV3-dubbningsröster. Snark.(Biopremiär 24/5)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar