fredag 10 maj 2013

Bio: Djupet

Foton copyright (c) Njutafilms
Avdelningen för skäggraffel:
DJUPET. Det är en film från 1977 med Nick Nolte. Fast det är också namnet på denna nya isländska film, som i original heter Djúpið och som är baserad på en sann händelse.
Jag ha aldrig varit på Island. Jag har aldrig varit lockad att åka dit. Jag är fortfarande inte lockad att åka dit. Bara en massa natur, platta landskap, små jävla hästar, fiskare, varma källor, vulkaner och Björk. Och tärnat, torkat hajkött på tandpetare. Det sistnämnda har jag utsatts för. Fy fan. Urk.
Efter att ha sett DJUPET har jag ännu mindre lust att åka till Island. Året är 1984, platsen är en liten tradig fiskehåla, och vädret och miljöerna är gråare än någonsin. I stort sätt alla har skägg, stickade tröjor och mössor. Även kvinnorna. Folk super och slåss. Några karlar ska bege sig ut på sjön för att tråla fisk. En av fiskarna läser Asterix. En annan är tjock och lite lik Philip Seymour Hoffman och heter Gulli (Ólafur Darri Ólafsson (min mormor hette förresten också Gulli)).
 Det är vinter och mitt i kallaste natten fastnar nätet i en klippa och det bär sig inte bättre än att båten kapsejsar och sjunker. En efter en drunknar de råbarkade fiskarna - alla utom Gulli. Gulli beslutar sig för att simma i land. Utan att veta åt vilket håll han ska simma, plaskar han iväg i femgradigt vatten och minusgrader i luften. Ibland konverserar han med fiskmåsar. Efter en evighet når han land och räddas.
Här borde filmen sluta. Men den fortsätter. Forskare är fascinerade av Gulli, som lyckats göra något en människa inte ska kunna lyckas med. Ingen bör kunna simma så långt i den kylan och överleva. Gulli skickas till London, där en forskare som ser ut som Olle Ljungström utför experiment på honom. Gulli har samtidigt blivit mediakändis.
Jag tycker personligen att filmens sista halvtimme med efterspelet är lite onödig. Dessförinnan är DJUPET ett tätt, rätt spännande drama - eller kanske bör jag kalla det här thrillerdrama. Eller rysardrama? Olyckan är dramatisk och klaustrofobisk, Gullis simtur mardrömslik - den blöta kylan känns i bänkraderna. Det hade räckt med detta - men det är möjligt att efterspelet är viktigt trots allt.
Regissör är Islands nya stjärnregissör Baltasar Kormákur, som gjorde 101 REYKJAVIK, dess amerikanska remake CONTRABAND med Mark Wahlberg, och som snart kommer med actionfilmen 2 GUNS med Wahlberg igen och Denzel Washington.
Under eftertexterna får vi se delar av en autentisk intervju från 1984 med den riktige Gulli.
Sensmoral: det är bra att vara tjock.






(Biopremiär 10/5)





0 kommentarer:

Skicka en kommentar