onsdag 24 april 2013

TOPRAFFEL! sörjer: Allan Arbus

95 år! Så gammal blev Allan Arbus, skådespearen som antagligen är mest känd som psykiatrikern Freedman i M*A*S*H på TV, men som hade en lång, lång karriär på film och TV, och vars roller varierade hejvilt.
Han filmdebuterade 1961, vilket väl får anses vara rätt sent för en kille född 1918. På 1970-talet kunde vi se honom i HETSAD AV SNUTEN mot Gene Hackman och Kris Kristofferson, i den härliga Roger Corman-produktionen THE YOUNG NURSES och i Jack Hills klassiska blaxploitationepos COFFY med Pam Grier. Han var även med i DAMIEN - OMEN II och DEN SJÄLVLYSANDE RYTTAREN.
 På 1980-talet blev långfilmsrollerna mer sällsynda, men han sågs bland annat i Walter Hills CROSSROADS. TV-rollerna under karriären var desto fler. De är närmast oräkneliga. Förutom i M*A*S*H dök han upp i till exempel THE MOD SQUAD, OMAKA PAR (alla verkar ha varit med i den), HAWAII FEM-0, WONDER WOMAN, TAXI, ROCKFORD TAR ÖVER, STARSKY OCH HUTCH, SPINDELMANNEN (live action-serien med Nicholas Hammond), CAGNEY & LACEY, LAGENS ÄNGLAR och PÅ SPANING I NEW YORK.
Allan Arbus gjorde sin sista roll i ett avsnitt av SIMMA LUGNT, LARRY! från år 2000.
ALLAN ARBUS
1918 - 2013
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar