tisdag 9 april 2013

TOPPRAFFEL! sörjer Richard Brooker

Richard Brooker har avlidit i något slags sjukdom, endast 58 år gammal. Jaha? Och vem var Richard Brooker? undrar de flesta.
Engelsmannen Brooker började sin karriär som trapetsartist och hästtränare. Han reste runt med cirkusar och 1982 fick han sin första filmroll. Fast i den var det ingen som såg hur han såg ut eller lät. Han spelade nämligen Jason Vorhees i FREDAGEN DEN 13:E DEL 3. Detta är dock en viktig film i skräckfilmshistorien. Vid sidan av att filmen är i 3D och har ett svängigt discoledmotiv, är det i denna film den gode Jason hittar en gammal hockeymask han beslutar sig för att bära - tidigare nöjde han sig med en säck över huvudet, vilket inte är lika sexigt.
Richard Brooker medverkade bara i ytterligare två långfilmer. I det härligt skräpiga sword & sorcery-eposet DEATHSTALKER med Barbi Benton och Lana Clarkson (puddingen som Phil Spector sköt ihjäl) spelade han en som heter Oghris. Jag har sett filmen ett par gånger, men minns inte Oghris. Brookers sista film, DEEP SEA CONSPIRACY från 1987 har jag inte sett, inte heller det avsnitt av TV-serien TRAPPER JOHN, M.D. där han medverkar.
Richard Brooker arbetade främst som stuntman och stunt co-ordinator. Av en märklig tillfällighet dog han på Kane Hodders, en annan Jasonskådis, födelsedag.
RICHARD BROOKER
1954 - 2013
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar