torsdag 11 april 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Mickey Rose

Woody Allens barndomskompis Mickey Rose har gått och dött, 77 år gammal. Jag har ju aldrig varit någon större anhängare av Allen, det är först på senare år jag börjat se varje ny film - beroende på att jag som bekant recenserar allt som har biopremiär i Malmö. Men jag gillar förstås "the early funny ones" - Woody Allens tidiga filmer. Och Mickey Rose bidrog till dessa, efter att först ha skrivit material till Allens scenframträdanden.
Rose var en av författarna till den lustiga och besynnerliga OPERATION TIGER LILY (WHAT'S UP, TIGER LILY?, 1966), Allens första film - i vilken Allen bara tagit en japansk thriller, dubbat den till engelska och ändrat handlingen så att storyn handlar om äggsallad. Därefter skrev Rose TA PENGARNA OCH SPRING och BANANAS tillsammans med Allen.
Resten av karriären jobbade Mickey Rose mest för TV. Han skrev manus till TV-serier som THE DEAN MARTIN SHOW, ALL IN THE FAMILY, OMAKA PAR, GÄNGET OCH JAG, CHARLIES ÄNGLAR och THE LOVE BOAT. Han jobbade även på den märkliga superhjältefilmen CONDORMAN och skrev slasherfilmparodin STUDENT BODIES, som enligt IMDb hette TVÅ LIK I VARJE KLASS i Sverige. Denna film blev även hans regidebut - och enda film som regissör.
MICKEY ROSE
1935 - 2013
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar