måndag 15 april 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Jim Shepherd

Som säkert är bekant är Fantomen en seriefigur som i princip är bortglömd hemma i USA - och i större delen av världen. Det är egentligen bara här i Skandinavien och i Australien karln fortfarande är populär. Och i Skandinavien har populariteten minskat kraftigt. De danska och finska tidningarna har lagts ner, bara de svenska och norska finns kvar, och upplagan skjuter inte precis i höjden.

I Australien ges Fantomen ut av förlaget Frew och första numret av tidningen The Phantom kom ut i september 1948.
1987 landade Jim Shepherd på förlaget och blev hastigt och lustigt ensam ägare. Han var ingen större anhängare av Fantomen när han tillträdde, men han såg över tidningen, eftersom den behövde förändras. Shepherd upptäckte att tidningen med ett undantag aldrig publicerat Lee Falks tidiga Fantomenäventyr i sin helhet. Så nu började dessa att köras i tidningen - varvat med bland annat material från svenska Team Fantomen.

The Phantom var en försäljningsframgång i Australien och alla känner till figuren. När jag intervjuade den australiske skådespelaren Simon Baker var han inte sen att peka på de Fantomenringar jag alltid bär och utbrista "Ah! The Ghost who Walks!".
Här har Fantomen minsann fått på sig ringen upp och ner!
Men det finns en annan teori om varför The Phantom sålde i massupplagor. Australier har nämligen påpekat att tidningen i princip var den enda serietidning som var lätt att få tag på; folk köpte den i brist på annat. Dessutom var - och är - tidningen billig.

Frews The Phantom är en rätt skräpig produktion. Den är billigt gjort. Ful, slarvig, tryckt på taskigt papper - och av någon anledning är omslagen oftast märkligt amatörmässiga och taffliga.
Jim Shepherd blev 80 år gammal.
JIM SHEPHERD
1933 - 2013
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar