onsdag 3 april 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Fred

I februari i år sedan noterade jag på Facebook att det visst kommit ett nytt album med Philémon - eller Filemon, som han hette i Sverige. Det första äventyret sedan 1987. Jag blev aningen överraskad, jag trodde att de här var en sedan länge bortglömd serie. Tydligen inte - i alla fall inte i Frankrike.
Natten till idag dog Filemons skapare, serietecknaren Fred, 82 år gammal. Fred, som egentigen hette Frédéric Othon Théodore Aristidès, föddes 1931 och påbörjade sin karriär som skämttecknare 1954. De närmaste åren publicerades han i inhemska magasin, men även i utländska klassisker, som brittiska Punch och amerikanska The New Yorker. 1960 var han en av männen som startade satirtidningen Hara-Kiri, och han försedde tecknare som Jean-Claude Mézières, Pichard och Alexis med manus.
Filemon dök upp första gången 1965 i tidningen Pilote. Jag hittade ett par album på biblioteket när jag var barn och tyckte att det var en rätt märklig men fascinerande serie. Fred tecknade i en för seriemediet udda, kantig stil - åtminstone upplevde jag den som ovanlig - och Filemon var en ung grabb som råkade ut för de mest besynnerliga äventyr i surrealistiska världar. Jag har inte läst serien på väldigt, väldigt länge och minns egentligen inte så mycket - mer än att jag tyckte om den och ville läsa mer. På svenska kom det bara tre album 1979-1980. Det finns visst sammanlagt sjutton stycken, om man räknar in ett samlingsalbum med kortare avsnitt som fått numreringen Noll.
FRED
1931 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar