tisdag 2 april 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Bob Clarke

I söndags avled en av mina gamla favorittecknare, 87 år gammal. Bob Clarke. Okej, kanske tar jag i när jag skriver "favorittecknare", men Clarke huserade ju i MAD och hade en trevlig, lättsam och tilltalande stil - om än inte lika personlig och inflytelserik som till exempel Jack Davis', Sergio Aragones', Mort Druckers eller Don Martins. Jag gillade Bob Clarke och hans grejor, och Svenska MAD är troligen den enskilda tidning som betytt mest för mig under min uppväxt.
Bob Clarke började att teckna för MAD redan 1956 och blev en av de tecknare som stannade kvar och räddade tidningen efter det att dess skapare och redaktör, Harvey Kurtzman, övergav skutan och tog de främsta tecknarna med sig. Tillsammans med Joe Orlando, George Woodbridge och Wallace Wood skapade Bob Clarke en tidning som snabbt ökade i popularitet.
Bob Clarke medverkade i MAD fram till 2010 och vid sidan av detta arbetade han som reklamtecknare - det är till exempel Clarke som designat whiskymärket Cutty Sarks etikett!
Kommer ni ihåg den där MAD-zeppelinaren man klippte ut och klistrade ihop för att hänga i taket? Det var Bob Clarke som gjorde den. En annan gammal favorit är serien om varför det är så bra att kunna karate.
BOB CLARKE
1926 - 2013
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar