söndag 7 april 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Bigas Luna

Igår, den sjätte april, sparkade den spanske filmregissören och manusförfattaren Bigas Luna omkull hinken, endast 67 år gammal. Han hade cancer.
För min egen del är Bigas Luna en sådan där herre vars namn är mer känt än hans produktion. Jag tittar på hans filmografi och undrar om jag sett någon mer film än hans mest kända; ANGUSTIA (1987), bättre känd som ANGUISH. Jag minns när jag alldeles i början av 1990-talet gick in på Broadway på Eriksgatan (Broadway blev senare Hemmakväll - jodå, Hemmakväll är ett Landskronaföretag) och hittade en film med titeln NAKNA ÖGON på nyhetshyllan. Jag hyrde den, köpte något godis, gick hem och satte på kaffe och såg filmen. NAKNA ÖGON var förstås ANGUISH, som lanserades som skräckfilm och som gjorde intryck på- och uppskattades av de flesta som såg den. En märklig, surrealistisk metafilm med Zelda Rubinstein och Michael Lerner. Jag har dock inte sett om filmen sedan dess.
Bigas Luna gjorde även JAMÓN, JAMÓN (1992) med Penélope Cruz och Javier Bardem - en bekant titel, men jag minns inte om jag har sett den eller ej.
Luna började sin karriär som designer och ägnade sig åt konceptkonst. Han regidebuterade 1978 med TATUAJE, vilken han följde upp med den på sin tid kontroversiella och sexuellt utmanande BILBAO.  REBORN var en thriller med Dennis Hopper och 1997 fick han ur sig det franska, romantiska dramat I SKUGGAN AV TITANIC.
Bigas Lunas sista film blev DI DI HOLLYWOOD (2010) med Elsa Pataki från BEYOND RE-ANIMATOR och Peter Coyote. Ytterligare en film ligger i pre-production med beräknad premiär 2014, det återstår väl att se vad som händer med den nu när Bigas Luna dött.
BIGAS LUNA
1946 - 2013
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar