tisdag 9 april 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Annette Funicello

Världens främsta strandfestarbrud, Annette Funicello, har hängt in baddräkten, 70 år gammal, efter en mer än 25 år lång kamp mot MS.
Amerikaner födda ett eller ett par decennier innan jag växte upp med Funicello på TV, eftersom hon på 50-talet medverkade i det legendariska barnprogrammet THE MICKEY MOUSE CLUB - ett program jag av ganska naturliga skäl aldrig sett. Hon var även med i Disneys spelfilm THE SHAGGY DOG (1959), som i Sverige hade den minst sagt bisarra titeln SHAGGY Ä' DE' DU DE'?
Annette & Frankie
 Men mest känd är damen för en lång rad så kallade Beach Party-filmer. Enkla, muntra filmer i vilken hon, oftast i tandem med Franke Avalon, partade järnet på diverse stränder. Glada, käcka ungdomar, glad musik, och inga problem var större än att de gick att lösa till alla tillfredställelse. Bra titlar hade de också, till exempel BEACH PARTY, MUSCLE BEACH PARTY, BIKINI BEACH, BEACH BLANKET BINGO och HOW TO STUFF A WILD BIKINI. Ibland partajade hon på andra ställen än på stranden, som i PAJAMA PARTY och SKI PARTY.
I DR. GOLDFOOT AND THE BIKINI MACHINE mötte Annette och Frankie ingen annan än Vincent Price, hon dök upp i den skitkonstiga filmen HEAD med The Monkees, och de som sällan gick på bio och nöjde sig med att kolla på TV, kunde bland annat se henne i TV-serier som ZORRO, WAGON TRAIN, BURKES LAG, FANTASY ISLAND, THE LOVE BOAT och PAPPA VET BÄST.
I Disneyfilmen VILKEN CHANS FÖR EN SCHIMPANS! (1965) mötte Anette Funicello en apa.
ANNETTE FUNICELLO
1942 - 2013
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar