lördag 9 mars 2013

Varning för videovåld! (Eller åtminstone för filmaffischer)

En av mina läsare tipsade om det här 31 år gamla inslaget ur Barnjournalen. Jag tror inte att jag sett det tidigare - och jag känner att jag måste lägga upp det här. Detta på grund av den lille gossen i Uddevalla.
Först handlar det om Bruce Lee, och den delen är inte så kul - bortsett från uttalet av Bruce (som vi bara får se på målade filmaffischer). Men sedan hoppar vi till Uddevalla, där samtliga 18 videohandlare rensat ut våldsfilmerna. Det framgår inte exakt var de dragit gränsen, vad som ska rensas ut. Även action, äventyr och snälla skräckklassiker? De med "sjukligt våld" säger en videohandlare.
... Och så intervjuar den lillgamle knattereportern en tant och hennes lille son. Tanten berättar att hon hyr film till sina barn, tecknat, men inte skräckfilm, eftersom de inte tycker om sådant. Och då uttalar sig den glade lille sonen: han föredrar cowboyfilmer - eftersom det är mer skjutande och slagsmål i dem! Och han ser lycklig ut. Visst är det härligt med ärliga barn?
En intressant detalj är att man i inslaget helt korrekt påpekar att vissa bolag släpper ut gamla filmer och försöker få dem att framstå som blodigare och våldsammare än de är.0 kommentarer:

Skicka en kommentar