lördag 2 mars 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Dale Robertson

Det blir allt glesare i leden bland de gamla kåbåjsarna. Nu har Dale Robertson tagit av sig hatten för sista gången, 89 år gammal.
Robertson filmdebuterade 1948 i något som heter POJKEN MED DET GRÖNA HÅRET. Därefter rullade det på. Först på bio, i filmer som VÄSTERNS GERILLA (där han var Jesse James), PRÄRIENS ERÖVRARE, DE RÖDAS HÄMND (bra titel), DJÄVULENS SJÖ, FÄNGELSET I DJÄVULSDALEN. Han dök även upp i DEN BLODIGA PILEN, en film som faktiskt figurerar i det beryktade STUDIO S-programmet om videovåld! Man kan tydligt se den på en hylla i en videobutik.
Från och med 1950-talet blev det mest TV för Robertson. Han blev populär i serien TALES OF THE WELLS FARGO, som gjordes i 200 avsnitt mellan 1957 och 1962. Han var med i Dan Curtis' TV-film THE LAST RIDE OF THE DALTON GANG från 1979; en film jag såg på TV när den var hyfsat ny och som jag velat se om sedan dess.
Robertson figurerade i FANTASY ISLAND, THE LOVE BOAT, DYNASTIN, DALLAS och MORD OCH INGA VISOR. Sin sista roll var i TV-serien HARTS OF THE WEST som visades 1993-94.
Nu figurerar han bara i den stora ranchen ovan molnen.
DALE ROBERTSON
1923 - 2013
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar