fredag 1 mars 2013

DVD: Wrong Turn 5: Bloodlines

WRONG TURN 5: BLOODLINES (Twentieth Century Fox Home Entertainment)

Jaha, det var ju inte längesedan senast, tycker, jag, men nu är de tillbaka - 2000-talets populäraste kannibalfamilj. De missbildade och nordiska tosingarna i WRONG TURN-serien har väl gått och blivit de mest framgångsrika nyskapade filmmonstren efter tidigare decenniers Jason och Freddy och så vidare. Och jodå - de brukar vara rätt underhållande och kul, de här filmerna.

... Fast de blir billigare och billigare. Och sämre. Första filmen; WRONG TURN, var en bioproduktion, medan uppföljarna producerats direkt för DVD. Redan när film nummer tre kom, började de amerikanska kritikerna att klaga. Nu var det för billigt! För oinspirerat! Men jag tyckte att den var rätt okej ändå - i synnehet jämfört med det mesta i skräckväg jag utsätts för. Galna Familjen På Landet-filmer är trots allt en cool genre. Och så kom film nummer fyra, och nu protesterade de amerikanska kritikerna ännu mer. Nu var det för billigt! För oinspirerat! Jag kollade på filmen - och precis som fallet var tidigare, tyckte jag att den var rätt okej. Filmen levererade. Den var inte tråkig.

Nu har vi alltså den femte filmen ute på hyllorna. Den här gången har de amerikanska kritikerna protesterat ännu mer än tidigare. NU är det för billigt! Åt helvete för oinspirerat!

... Och ja. Den här gången håller jag med. WRONG TURN 5: BLOODLINES är sämst i serien. Handlingen är mest ... konstig. För simpel - på fel sätt. Och man håller sig inte riktigt till reglerna.

I trakten där Tosiga Kannibalfamiljen bor ligger en liten stad som varje Halloween firar Mountain Man Festival; en tillställning till minnet av en händelse på 1800-talet, då tosingar slaktade alla stadens invånare. Ett gäng unga vuxna är på väg dit för att festa, men en mystisk gubbe; Maynard (Doug "Pinhead" Bradley i vad jag gissar är hans största filmroll hittills), ställer sig mitt i vägen så att gänget kraschar sin mil. De överlever och när de ska hjälpa Maynard, försöker denne sära dem med kniv.

Ortens sheriff (Camilla Arfwedson) anländer och arresterar både gänget och Maynard. De låses in i sheriffkontorets celler, men Maynard är inte orolig. Han vet ju att "hans pojkar" är på väg för att befria honom. Och jovisst. De Tosiga Kannibalerna anländer och decimerar snabbt antalet medverkande.

I de tidigare filmerna attackerade tosingarna folk och släpade hem dem för att ha dem till middag. I alla fall oftast. Den här gången dödas folk på sätt som känns hämtade ur SAW eller HOSTEL. Tosingarna fångar folk och dödar dem på de mest uppfinningsrika sätt. Och de dödar mest för dödandets skull. Och de befinner sig i en stad den här gången. En stad i vilken ingen märker vad som sker borta på-, och i kvarteren runt sheriffkontoret.

Det känns som om större delen av WRONG TURN 5 utspelar in inne på sheriffkontoret. Det blir rätt tradigt. En del splatter är fläskigt - men som helhet är detta för segt och tunt.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar