måndag 4 mars 2013

DVD: Red Dawn

RED DAWN (ScanboxVision)
Jag vet inte om jag sett om John Milius härligt reaktionära RÖD GRYNING från 1984 sedan den släpptes på video; jag såg den aldrig på bio. När den kom blev den förstås hatad och bespottad utanför USA - hur skull man annars ta emot en film om hur ryska trupper oväntat invaderar USA och en liten grupp ungdomar - Wolverines! - bildar en framgångsrik motståndsstyrka. Numera anses filmen vara hur rolig som helst (vilket jag tyckte att den var redan på 80-talet), eftersom folk insett hur otroligt fånigt det hela är. Tusentals ryssar är tillsynes chanslösa mot en handfull välfriserade 80-talskids. Kul laguppställning hade filmen också: Patrick Swayze, Charlie Sheen, C Thomas Howell, Lea Thompson, Jennifer Grey, Ben Johnson, Harry Dean Stanton, Ron O'Neal, William Smith, Powers Boothe ...
Att göta en nyinspelning av RÖD GRYNING känns ju ganska flängt, det är andra tider nu, men här har vi den; för säkerhets skull försedd med sin engelska originaltitel. Och den här är också jätterolig!
Stuntmannen Dan Bradley regidebuterar med RED DAWN, som spelades i redan 2009 och planerades släppas 2010, men som på grund a MGM:s ekonomiska problem lades på hyllan. Först i november 2012 fick filmen biopremiär i USA, här i Sverige dumpas den direkt på DVD den trettonde mars, och under de år som gått har Chris Hemsworth, som axlar Patrick Swayzes gamla roll som Jed, gått och blivit stjärna tack vare THOR.
Jed är visst soldat, men hälsar på hemma hos familjen; Pappa Polis och tafatt lillebror och en morsa som är död, så hon är inte med. De kollar på football; hemmalaget heter Wolverines, och de vänslas med fala damer, och tiden verkar ha stått stilla sedan 1984 i denna trevliga, amerikanska småstad. Det enda som har förändrats är frisyrerna (hur ofta ligger det John Fogerty på soundtracks nuförtiden?).
Nästa morgon väcks de med buller och bång: himlen är full av flygplan och fallskärmstrupper. Kyss Karlsson om det inte är Nordkorea som invaderar! Om de invaderar hela Amerika samtidigt eller bara den här staden förstod jag aldrig, men det spelar ingen roll, för nu blir det röj när flygplan störtar i villakvarteren och bilar skjuts sönder, Pappa Polis är hjältemodig tills han avrättas av den elake kapten Cho (kapten Tjo?), folk fängslas och Jed med bror, kompisar och ett par hotta bruttor gömmer sig i en stuga i skogen.
De är väl en fem-sex stycken, de här ungdomarna som bildar motståndsgruppen Wolverines, men det är ju bättre än inga alls. Men hur ska de göra för att bli bra på att bekämpa tusentals fiender? You need a montage! Vi får se hur de övar skytte och närstrid, lägger förband, och springer i skogen, och sedan sätter de igång att terrorisera de nordkoreanska trupperna. De är riktigt brydda, koreanerna. Vojne, vojne! Hur ska de lyckas stoppa dessa upproriska kids? Koreanerna har helikoptrar och flygplan och stridsvagnar och kanoner och grejor; Wolverines har några pickor, pinnar och kottar.
RED DAWN känns trevligt gammaldags i stilen; inga snabba, jävla klipp och dumheter under actionscenerna, utan det går att se vad som händer. Och det är mycket action. Förvisso PG-13-action, så folk blöder inte, men ändå. Det smäller och brakar mest hel tiden. Hjältarna säger bra saker, som "That's a shit sandwich but without the bread", "Make sure the girls know when it's time to dance", "You fucked with the wrong family" och "Hurrah".
Nazister brukar ju anses vara de bästa filmskurkarna, eftersom de stor för ren och skär ondska och har åsikter man absolut inte ska sympatisera med. Jag tänkte först att Nordkorea är ett bra substitut för nazister; det är ju ett oerhört farligt land där ingen riktigt vet vad som pågår. Men så slog det mig att nazister trots allt fortfarande är de bästa filmskurkarna, eftersom de (mestadels) är vita europeer, vilket innebär att man slipper anklagas för hets mot folkgrupp.
Förutom Chris Hemsworth återfinns bland andra Josh Hutcherson, Isabel Lucas, Brett Cullen och Jeffrey Dean Morgan i rollistan.
Det här är en sanslöst dum film - men oförskämt underhållande.
 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar