måndag 11 mars 2013

DVD: Alex Cross

ALEX CROSS (SF)
Jag gick inom Hamrelius Bokhandel idag och plockade upp en amerikansk pocketutgåva av en av James Pattersons Alex Cross-romaner. I boken listades alla Crossböckerna, och det är en farlig massa - och till dessa kommer de driver av thrillers med andra hjältar Patterson skrivit, ibland tillsammans med andra författare - som Liza Marklund. Jag har inte läst en enda av dem.
Filmatiseringar av Pattersons verk är mer sällsynt. Dr Alex Cross har bara figurerat i två stycken: OCH HAN ÄLSKADE DEM ALLA (1997) och I SPINDELNS NÄT (2001). I dessa var det Morgan Freeman som spelade huvudrollen. Jag såg dem när de kom, men har inga minnen alls av dem. Jag har för mig att de var lite slätstrukna.
När nu Cross återvänder, gör han det som en yngre man i en mer actionbetonad film. Den 43-årige komikern Tyler Perry är Cross, som ser till att få ett plus i kanten tack vare sin mustasch. Men i övrig är det här en rätt blek hjälte. Han är lyckligt gift, har två barn, och frugan berättar att en tredje unge är på väg. Uh-oh. Inte bra. Då kommer det säkert att hända något hemskt. Fast det kommer inte som någon överraskning - det står nämligen på DVD-omslagets baksida! Jodå, här avslöjas vad som sker en timme in i filmen.
Cross, han kollega Thomas Kane (Edward Burns) och färskingen Monica Ashe (Rachel Nichols) jagar en tosing som torterat en kvinna till döds på en herrgård. Poliserna misstänker att den svinrike finansmannen Leon Mercier (Jean Reno) kan bli nästa mål. Men vem som är mördaren är ingen hemlighet för oss tittare - vi får nämligen inte bara se honom, utan även följa honom. Han spelas av Matthew Fox och är en före detta soldat, extremt skicklig på det han gör. Och när saker och ting går åt helvete för Cross och hans kollegor förvandlas jakten till en privat hämndaktion. Dags att härda knogarna och ladda pickadollen.
ALEX CROSS är regisserad av Rob Cohen, som gjort filmer som THE FAST AND THE FURIOUS och xXx, och det hela ser rätt glassigt ut. Det ser ut som en hyfsat påkostad bioproduktion. Men filmen är märkligt ... platt. Det hela är lite för enkelt, för tunt. Jag har för mig att James Patterson brukar kritiseras för detta, att han spottar fram sina thrillers för snabbt. ALEX CROSS känns mest som ett utdraget avsnitt av en TV-deckare. Tyler Perry är en rätt trist hjälte. Å andra sidan gillar jag förstås Edward Burns. Jean Renos roll är väldigt liten.
Jag förstår att filmen floppade i USA och att den dumpas direkt på DVD i Sverige.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar