onsdag 13 mars 2013

BUFF: Victor & the Secret of Crocodile Mansion

För inte så längesedan recenserade jag den tyska barnfilmen YOKO. En hyfsat vedervärdig film. Här har vi ännu en tysk barnfilm - och en betydligt bättre sådan. DAS HAUS DER KROKODILE, eller VICTOR & THE SECRET OF CROCODILE MANSION, som den är listad som i BUFF:s katalog. Cyrill Boss' och Philipp Stennerts film bygger på en roman som jag inte vet om den har getts ut på svenska och som kanske har en svensk titel. Boken har i alla fall filmats en gång tidigare; som TV-serie 1976.
Det här är en väldigt trevlig mysteriefilm jag säkert älskat om jag vore nio. Victor Laroche (Kristo Ferkic) och hans familj bor i en lägenhet i en stor gammal herrgård, där deras onkel tidigare bott. Onkels prylar är kvar - och det är ett ganska fantastiskt hem, fullproppat med saker hemplockade från resor till olika länder. Främst finns här uppstoppade djur - och uppstoppade krokodiler. 
Fyrtio år tidigare hade den elvaåriga Cecilia Laroche omkommit i huset under mystiska omständigheter; hon hade fallit ner från den magnifika trappan - men blev hon mördad?
Victor måste av diverse skäl spendera några dagar ensam i lägenheten, till och från tillsammans med sina systrar (de tre skådisarna är syskon i verkliga livet), och Victor börjar luska i Cecilias död. Hur gick det till? Han hittar ledtrådar i Cecilias tillhörigheter, främst i hennes dagbok. Grannarna i huset beter sig smystiskt och plötsligt dyker det upp en maskerad inbrottstjuv ...
VICTOR & THE SECRET OF CROCODILE MANSION öppnar fullkomligt strålande: gamla smalfilmer på Cecilia som leker i trädgården och vacker, stämningsfull spökfilmsmusik. Tankarna gick till både THE HOUSE BY THE CEMETERY och SINISTER. Fast där slutar väl alla likheter. Som vuxen tycker jag att den här filmen kanske är lite i tunnaste laget, framför allt är den för lång - men det hindrar mig inte från att gilla den. Det här är en typ av berättelse jag älskade som barn och som jag självklart fortfarande älskar. Filmen är stämningsfull, har mycket bra musik, och den är säkert hur spännande som helst om man är 35 år yngre än jag.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar