lördag 16 mars 2013

BUFF: Körkarlen (1921)

På barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF visas även en handfull klassiker, varav några stycken är långtifrån barn- eller ens ungdomsfilmer. Som till exempel Victor Sjöströms KÖRKARLEN från 1921. För den filmhistoriskt intresserade är den dock viktig, och den innehåller några scener som fortfarande är effektiva och imponerar - i synnerhet de med körkarlen själv. De för ibland tankarna till de klassiska, spanska Blind Dead-filmerna från 1970-talet. Det är även kul att Stanley Kubrick mer eller mindre kopierade en av scenerna i Sjöströms film till THE SHINING; Jack Nicholson var inte först med att yxa sig igenom en dörr.
Jag tänker faktiskt låta bli att recensera och betygsätta filmen, det känns lite onödigt. Fast jag kan väl nämna att den är aningen i längsta laget och handlingen blir ibland lite förvirrande - beroende på att jag hade svårt att se skillnad på flertalet rollfigurer; berättartekniken är förhållandevis avancerad och hoppar  i kontinuiteten. Jag vet faktiskt inte om jag tidigare har sett hela KÖRKARLEN från början till slut, eller bara valda, långa delar. Jag minns inte.
Däremot kan jag ju berätta lite om visningen på BUFF. De hade en nyrestaurerad 35mm-kopia på plats, men av någon anledning saknade den ljud. Istället visades en DVD med relativt nykomponerad musik av Matti Bye. Det talades varmt om Byes musik under introduktionen av filmen, men den visade sig vara väldigt okänslig. Ofta tog den allt fokus från filmen, det som märktes mest var musiken. Av någon anledning låter dessutom denna musik som judisk folkmusik, som om filmen utspelar sig i ett judiskt ghetto i Polen. Ungefär. Väldigt opassande. Och det är ett farligt gnisslande på fiolerna.
Vi var inte speciellt många på visningen - som hölls klockan bio på morgonen. En handfull vuxna cineaster, några lärare, och ytterligare en handfull ditkommenderade tonåriga skolelever. De sistnämnda verkade lida i 107 minuter. Nej, de var förstås helt fel publik för en film som denna. De satt och pratade och pillade med sina mobiler och vi fick be dem hålla käften ett par gånger. Men ska jag vara ärlig förstår jag dem. Är man inte specialintresserad är det sällan sådär jättenjutbart att titta på stumfilmsdramer. Åtminstone inte när de varar närmare två timmar.0 kommentarer:

Skicka en kommentar