fredag 15 mars 2013

BUFF: Jelly T (Gummi T)

När jag var barn älskade jag Ole Lund Kirkegaards böcker. Min farsa brukade läsa dem för mig, och Kirkegaard beskrevssom Danmarks Astrid Lindgren. Fast jag tyckte betydligt bättre om "Gusten Grodslukare", "Otto är en noshörning", "Gummi-Tarzan" och de andra, än Astrid Lindgrens böcker. Dock kan jag inte påstå att jag minns speciellt mycket av Kirkegaards böcker. Kanske missförstod jag dem. Som vuxen - eller ung vuxen - hoppade jag in som lärarvikarie i en lågstadieklass och vi skickades iväg till Bio Maxim för att se en spelfilm baserad på "Otto är en noshörning" (1983 gjordes den), och jag förvånades över filmens skitiga, danska socialrealism.
Boken "Gummi-Tarzan" filmatiserades första gången 1981, då som en spelfilm jag inte sett. Den här nya versionen, som BUFF visar under dess engelska titel JELLY T, är datoranimerad. Originaltiteln är dessutom ändrad till GUMMI T. Jag gissar att det är the Estate of Edgar Rice Burroughs som lagt sig i; kom inte här och använd namnet Tarzan hur som helst! Men jag är inte säker. Det är ju ett namn, och om jag döper min son till Tarzan Andersson kan ju ingen hindra mig från att använda det på olika sätt.
Filmen är gjord av samma bolag som 2011 kom med en animerad långfilm baserad på "Gusten Grodslukare" - jag såg inte den, men båda filmerna är gjorda i samma stil, och det ser ... anskrämligt ut. Det vetefan vad de har tänkt på här. Hur de medvetet kan göra en film som ser ut så här. Michael Hegners film ser nämligen ofärdig ut. Estetiskt påminner det om ett TV-spel från 90-talet. Det ser ut som om man struntat i att färdigställa skisserna. Ett par flashbackscener är gjorda i platt 2D, i Kirkegaards teckningsstil, och de ser mycket bättre ut. Och berättarmässigt är det rätt saggigt, tajmingen är dålig, och filmen är för lång - den känns betydligt längre än 80 minuter.
Och det är synd. Den här berättelsen om lille åttaårige Ivan som ständigt mobbas i skolan är bra. Ivan bor med sin knepige slarver till far, han har en söt tjejkompis som är förtjust i honom, och när det en dag dyker upp en häxa, får Ivan chansen att ge igen på sina plågoandar.
Vissa detaljer är riktigt roliga. En av mobbarna är en smällfet tjej som alltid har en korv i mungipan.
Filmen visades på danska utan text och många av barnen i skolklasserna på visningen sov sig igenom filmen.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar