söndag 10 mars 2013

BUFF 2013 slår upp portarna

I morgon måndag; den elfte mars, börjar 30-årsjubilerande BUFF - Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö. Året till ära försedd med en väldigt konstig festivalaffisch; ett blekt svartvitt foto föreställande en uttråkad gammal gubbe. Vill de inte ha besökare? Affischen signalerar inte film, barn och ungdomar, festival eller fest. Snarare förväntar jag mig att se en text om pensionsfonder på bilden.

I vanlig ordning har BUFF försetts med ett tema - rättare sagt, i år blev det två teman. HBTQ och fotboll. Nej, det är ju inte särskilt originellt. I ett fall lyckas man faktiskt kombinera HBTQ med fotboll - det kommer nämligen att visas en film om Anton Hysén; RISE ABOVE - FILMEN OM ANTON HYSÉN. Fast den är bara fjorton minuter. Hade han inte mer att säga?

 Jag har precis suttit och gått igenom programmet och lyckades faktiskt hitta en förhållandevis stor handfull filmer jag tänker försöka se. Som vanligt är det lite för många filmer av en typ som främst vuxna tycker om. Vuxna som sitter och säger att, åh, det här borde alla barn se! När barnen förstås hellre kollar på STJÄRNORNAS KRIG.

När jag tänker efter minns jag faktiskt inte vilka barnfilmer jag själv gillade när jag var barn. Gillade jag barnfilmer överhuvudtaget? Bortsett från Disneys långfilmer och liknande, och Astrid Lindgren-filmatiseringar, kan jag inte komma på en enda långfilm för barn från min barndom. Inte som jag såg på bio. Eller ens på TV. Jo, förresten: en dansk filmatisering från 1969 av Enid Blytons Fem-böcker. Dubbad till svenska. Jag och min moster såg den som söndagsmatiné i Göteborg i slutet av 70-talet. Men som barn gillade jag förutom komedier nästan bara äventyr. Westerns, Tarzan, musketörer, riddare och science fiction. Och superhjältar, i den mån de visade sig på film. Jag avskydde barnfilmer vuxna tyckte var viktiga. Jag upplevde det som om det var något fel på de filmerna. Och de handlade ju om vanliga människor, och varför ska man se sådana på film?

Nåväl. Bland årets BUFF-filmer hittar jag faktiskt en ny filmatisering av Fem-böckerna! Den här gången en tysk! THE FAMOUS FIVE, kallas den i katalogen. Tydligen framgångsrik i hemlandet. Jag ska försöka se den - detta trots att jag aldrig läst en enda Fem-bok (Jag läste Hemliga sjuan).

En bok jag älskade som barn, var Ole Lund Kirkegaards "Gummi-Tarzan", och BUFF visar en dansk animerad filmatisering under titeln JELLY T. När vi förhandsvisade MARA i Danmark förra våren, var de danska tågstationerna nerlusade med filmaffischen till denna. En annan animerad film är den fransk-belgisk-kanadensiska THE SUICIDE SHOP, som verkar rätt bisarr. Och snygg.

Gummi-Tarzan

VICTOR & THE SECRET OF CROCODILE MANSION är ännu en tysk film, som verkar vara en kul mysteriefilm, och BROKEN är inte den där våldsamm, engelska skräckfilmen från 2006, utan ett, verkar det som, tungt engelskt drama med bland andra Tim Roth.

BUFF kör även en hel packe äldre filmer; däribland riktigt gamla filmer. Som Chaplins MODERNA TIDER, vilken jag dock skippar, eftersom jag såg den i Cannes när den var nyrestaurerad. KÖRKARLEN från 1921 tycker jag dock försöka hugga - liksom Bo Widerbergs FIMPEN från 1974, jag har inte sett den sedan jag själv var barn. Jag minns bara att landslagsspelarna läste godnattsagor för den lille titelfiguren.

Precis som tidigare år visas flertalet filmer på andra språk än svenska - och textade på engelska. Som alltid undrar jag hur det funkar med de skolklasser som skickats till biograferna. De som är för unga för att kunna läsa engelska.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar