torsdag 14 mars 2013

Bio: Oz the Great and Powerful

Foton copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden

Jag avskyr verkligen TROLLKARLEN FRÅN OZ från 1939. Det är en hemsk film. Påfrestande. Tillgjord. Hurtig. Fjollig. Visst, det medverkar drivor av dvärgar i den, men det räcker inte. Jag klarar inte av den. Det finna även en del andra filmer som bygger på L Frank Baums böcker om Oz, men de har jag inte sett. Inte vad jag minns.

Varför den här nya familjefilmen inte har fått en svensk titel förstås jag inte. Vilka ungar kommer ihåg titeln OZ THE GREAT AND POWERFUL? Hur många vet vad det betyder? Vilket fall: jag fruktade det värsta. Visst, det är ju the Greatand Powerful Sam Raimi som regisserat, men temat intresserade mig inte alls och trailern är hemsk. Det såg ut att vara en fruktansvärt och påfrestande överlastad film.

Efter att ha ägnat sig åt superhjältar några år, slog Sam Raimi senast till med den fantastiska DRAG ME TO HELL. Han sökte sig tillbaka till sina rötter. någonstans hoppades jag att han skulle hålla sig kvar där. Nej, han behöver inte ge sig på EVIL DEAD igen, men Raimi är som bäst när han får jazza loss i vilda, barnförbjudna genrefilmer. Och nej, jag har fortfarande inte sett hans baseballfilm FOR LOVE OF THE GAME.

... Och så följer Raimi upp DRAG ME TO HELL med denna Disneyproduktion.

Men nu visade det sig att det inte var så illa. OZ THE GREAT AND POWERFUL är faktiskt rätt okej. Och i mångt och mycket känns filmen som en ny och väldigt fri tolkning av ARMY OF DARKNESS!

Det hela öppnar underbart med en prolog som är bättre än resten av filmen. Förvisso visas filmen i (alldeles utmärkt) 3D, men de första tjugo minuterna visas både i svartvitt och i normalformat; det vill säga nästan kvadratisk bild. Det ser onekligen ut som en gammal 30-talsfilm, inspelad i studio. Det är 1905 och James Franco är trollkarlen Oz; en bluffmakare som uppträder på ett kringresande tivoli. Han är dryg och egoistisk och - ja, han är Ash från EVIL DEAD-filmerna.

Oz ställer till det för sig på tivolit och flyr i en ballong, men det blåser upp till storm och han slungas iväg till en annan värld - han hamnar i Oz, och nu vidgas bildformatet till Scope och vi attackeras av grällaste Technicolor. Enligt en legend i Oz ska en trollkarl anlända från skyn och rädda dem. Jupp, det är ju EVIL DEAD IGEN - Ash slungades tillbaka till medeltiden, enligt legenden skulle en hjälte dimpa ner från skyn för att besegra den onda monstren.

I Oz går Oz omkring och är dryg, och han vill helst ta sig hem. Och då ska han ha gott om pengar med sig. I Smaragdstaden huserar den illasinnade häxan Evanora (Rachel Weisz), och hon förtrollar den snälla häxan Theodora (Mila Kunis), så att hon blir the Wicked Witch, komplett med grön hy och spetsig hatt. Michelle Williams är Glinda, en tredje häxa, som är jättesnäll. Oz tvingas motvilligt bekämpa Evanora och Theodora - och detta gör han genom att göra precis vad Ash gjorde i ARMY OF DARKNESS. Han bygger upp en armé och med hjälp av modern teknik ska de lura och förbluffa fienden. På vägen lär han sig några moraliska läxor, och så får han ett par nya vänner; bland annat en liten porslinsdocka.

Jag kan inte påstå att jag tycker att storyn är speciellt häftig. Nej, den engagerar inte alls, och det är fortfarande lite för fjolligt och fånigt. Men Raimis film är inte alls så överlastad jag trodde att den skulle vara. Den är hyfsat underhållande. Och framför allt får Raimi tillfälle att ägna sig att inslag han verkligen älskar: pastischer från filmer från 1930- och 40-talen. Dubbelexponeringar, skuggor på väggar, föremål som flyger omkring i bildcollage - sådant där vi brukar få se i Raimis filmer. OZ THE GREAT AND POWERFUL innehåller ett sångnummer. Rättare sagt: ett halvt. När dvärgarna brister ut i sång och dans blir Oz så irriterad att han avbryter dem!

Man kan ha betydligt sämre saker för sig än att se den här rullen. Det tyckte man tydligen även i Amerika - första helgen drog den in en fruktansvärd massa pengar och Disney bestämde på studs att de ska göra ytterligare en Oz-film.

Och eftersom ni undrar: Ja. Bruce Campbell är med. Det är svårt att känna igen honom, men jodå, han är med. Och han åker på stryk. Med en käpp. Vad annat?

Ted Raimi ska visst också vara med någonstans i myllret.

 

 

 

 

 

(Biopremiär 15/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar