onsdag 27 mars 2013

Bio: Kauwboy

Foton copyright (c) Folkets Bio

Ännu en BUFF-film får biopremiär. Den nederländska KAUWBOY av Boudewijn Koole tilldelades Malmö Stads Barnfilmspris. Frågan är bara vilka barn som ska se det här. Jag noterar att den fått en elvaårsgräns. I grund och botten är storyn för barnslig för att tilltala barn över elva. Samtidigt finns det risk att barn kan bli traumatiserade för livet av filmen. Detta är mer en vuxenfilm - rättare sagt, en film för vuxna filmkritiker som tycker att det är viktigt att barn ser det här.

Jojo (Rick Lens, låter som ett porrnamn) är en skitig tioårig kille med flottigt hår. Han bor med sin ensamstående far Ronald (Loek Peters), en väktare som liknar Kim Bodnia och som har hetsigt humör. Med jämna mellanrum ringer Jojo till sin morsa, som enligt honom är på turné i USA - men det är redan från början uppenbart att modern egentligen är död och att Jojo skapat en fantasivärld.
En dag hittar Jojo en övergiven fågelunge - en sketen kaja. Han tar hem den och döper den till Kauw; jag har för mig att det stod Kajan i den svenska texten. Ronald tillåter inga djur i hemmet, så han tvingas gömma kajan.
Ronald lagar spaghetti, men blir plötsligt förbannad och häller ut pastan på golvet och kastar stekjärnet med köttfärssåsen i väggen och går. Sicken en. Jojo gullar med sin äckliga kaja, som växer. Han har den i köket när han lagar mat, och det ser rätt ohygieniskt ut.

Ronald upptäcker kajan och tvingar Jojo att göra sig av med den - men Jojo hittar den igen och gömmer den på nytt i deras fula hem. Pojken har även börjat att umgås med Yenthe (Susan Radder), en tjej i hans vattenpololag.

Rick Lens må vara en fantastisk barnskådespelare - men herrejävlar, vad jobbig Jojo är! Han mår psyktiskt dåligt, han skriker och vrålar och trilskas och är allmänt jävlig. Det kliade verkligen i fingrarna på mig - jag ville nacka honom. Slänga ut honom genom ett fönster. Men när Jojos råskinn till far verkligen får nog, blir det verkligen obehagligt - han örfilar upp den lille sonen utan pardon. Märkligt nog verkar inga lärare eller andra vuxna notera att Jojo har stora blåmärken i ansiktet och gripa in. Senare örfilar Jojo Jenthe - och hon svarar med att örfila honom.
En samling lika tragiska som osympatiska figurer. Plus den där jävla kajan. Varje gång Ronald stod vid grillen i trädgården hoppades att det var krågejävelen han tillagade.

KAUWBOY är en skitig, stiliserad film med grynigt foto. Det är en typisk film som vinner priser på filmfestivaler. Som får bra betyg av medelålders kritiker. Men det är ju ingen film för barn.
Se om THE CROW istället. Och jag kan tänka mig att lillknattingarna där hemma behöver se den.(Biopremiär 29/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar