onsdag 20 mars 2013

Bio: Croodarna

Bilder copyright (c) Twentieth Century Fox Sverige

Familjen Flinta i modern tappning. Fast fortfarande stenålder. Och med John Cleese inblandad på ett hörn i storyn. Animerat och i 3D.

Det blev väl ... sådär.

Grug och hans familj bor i en grotta de sällan lämnar. Dottern Eep vantrivs med detta, hon älskar solen och vill ut på äventyr. Detta får hon - och resten av familjen - tillfälle till, ge sig ut på äventyr alltså, när en jordbävning raserar grottan och fortsätter att demolera deras hemtrakter. Familjen flyr hals över huvud och letar efter en ny bostad. På vägen träffar de ynglingen Grabb, som är föräldralös och tillhör en mer välutvecklad människosort än de lågpannade grottmänniskorna. Eep och Grabb fattar självklart tycke för varandra. Grug vill vara familjens överhuvud och styra och ställa, vilket är svårt, eftersom han är rätt korkad.

CROODARNA varar 98 minuter, men känns längre. Detta är något slags animerad road movie - figurerna går och går och går; miljöer och incidenter är likartade, och det blir segt. Här och var har man slängt in små roliga detaljer. Anakronismer. Slapstick. Lustiga djur. Men det kan inte hindra helheten från att bli alldeles för utdragen och saggig.

Animationstekniskt är det helt okej. 3D:n är för det mesta faktiskt utmärkt. Figurdesignen är inte så dum. Grug ser ut som Taylor Lautner, vilket förstås är oerhört roligt.

På pressvisningen jag var på satt det ett helt gäng ungar i femårsåldern. Jag vet inte varför de var där. De verkade gilla filmen. De skrattade ofta. Främst när folk trillade och slog sig eller fick stenbumlingar i huvudet - tack och lov händer sådana saker för jämnan i den här filmen. Fast jag, som är fyrtio år äldre än ungarna, hade grava problem med att hålla mig vaken. Handlingen är för tunn. Det är för tjatigt.

Jag gillade Grabbs lilla sällskapsdjur och hela tiden säger "Da-da-daaaa!" och som spelar xylofon.

Versionen jag såg var dubbad till svenska. Det lät inte sååå kul. I vanlig ordning gissar jag att oerhört mycket försvann med originalrösterna. Nicolas Cage gör Grug, Emma Stone Eep och Ryan Reynolds Grabb. I den svenska versionen är det, öh, Tommy "Black" Nilsson som står för Grugs röst.

Roligare än så blir det inte.

Jag kommer på mig med att inte ha så mycket att säga om CROODARNA.

Och det säger väl en hel del.

(Biopremiär 22/3)

2 kommentarer:

Unknown sa...

du har fel croodarna är en fantastisk film och serien är ännu bättrw

Pidde Andersson sa...

Jag har aldrig fel. Jag är facit.

Skicka en kommentar