torsdag 21 mars 2013

Bio: Broken

Foton copyright (c) NonStop Entertainment
Rufus Norris BROKEN (som inte ska blandas ihop med den engelska skräckfilmen från 2006) var en av de bästa filmerna som visades på årets upplaga av BUFF - jag avvaktade dock med att recensera filmen, eftersom den alltså har biopremiär såhär direkt efter festivalen
Brittisk socialrealism. Det är en genre jag ibland har lite svårt för - beroende på att filmerna tenderar att bli rätt likartade. De är gråa, svartsynta, det är mycket misär, våld och extremt grovt språk - alla rollfigurer verkar heta Cunt eller Twat. Filmerna är ofta bra, välgjorda och välspelade, men jag tycker att jag har sett det här nu. Det senaste exemplet var nog TYRANNOSAUR. BROKEN är också en film i denna tradition - men den lyckas ändå skilja sig från mängden.
Filmens centralgestalt är elvaåriga Skunk (Eloise Laurence) - men egentligen handlar filmen om tre fäder. Tim Roth spelar den mjuke advokaten Archie; Skunks far som ensam tar hand om sina barn. Denis Lawson (Wedge i STJÄRNORNAS KRIG) är mr Buckley, gift med mrs Buckley (Clare Burt, i verkliga livet mor till Eloise Laurence) och tillsammans har de den lätt utvecklingsstörde sonen Rick (Robert Emms). Rory Kinnear (Tanner i QUANTUM OF SOLACE och SKYFALL) är råskinned Bob Oswald, som bor ensam med sina döttrar.
De här tre familjerna är grannar i ett tillsynes lugnt område - det är väl bara Oswald som utgör ett orosmoment. Men när en av Oswalds döttrar pekar ut stackars Rick som våldtäktsman ändras familjernas liv radikalt. Oswald spöar skiten ur den oförstående och oskyldige Rick, som efter sjukhusvistelse tas in på ett mentalsjukhus. Oswald låses in, men är snart ute - och hans döttrar är riktigt vedervärdiga och bedriver ett terrorvälde på skolan. Skunk tillhör de mobbade. Archie tvingas rycka in å yrkets vägnar. Han börjar själv att bli förtjust i den hemhjälp han har anställt - efter att hon kastat ut sin pojkvän Mike (Cillian Murphy). Mike är förresten Skunks lärare - och han råkar också ut för familjen Oswald.
BROKEN tilldelades Svenska Kyrkans Pris på BUFF med motiveringen "Varför drabbar detta kaos mig? BROKEN släpper respektfullt en bomb med frågor och vi får själva hitta svaren. Filmen berör svårigheten i att vara människa i en värld som faktiskt är oförutsägbar och där hoppet också finns." Filmen är förstås skitig och brutal, den har haft en del problem när åldersgränsen ska sättas i olika länder (i Sverige är den från 15 år). Våldsscenerna är realistiska och blodiga, språket är rått - "fucking" förekommer i varannan mening, och alla heter Cunt eller Twat. Det är mörkt.
Men! Vad som skiljer filmen från liknande verk, är hoppet och ljuset som ibland skiner igenom. Skunk och hennes familj lever inte i misär, de bara råkar hamna mitt i skiten. Skunk verkar försöka se positivt på saker och ting, hon skaffar sig en pojkvän och de har ett rätt oskyldigt och barnsligt förhållande. Det förekommer en hel del medvetet humoristiska inslag, och då och då kommer två killar cyklande och kastar skit - bokstavligt talat - på folk. Detta tackar jag för, jag vet inte om jag orkat med ännu ett becksvart brittiskt drama.
Tim Roth är strålande som Archie, han är återhållsam och gör sin bästa roll på flera år. Men även övriga medverkande är ypperliga. Eloise Laurence är en charmig begåvning, men enligt hennes mor Burt - som tillsammans med producenten Dixie Linder presenterade filmen - tänker hon inte fortsätta med skådespeleriet.
BROKEN är en stark och engagerande film, flertalet scener är gripande, och de tre fäderna visar sig vad det lider ha fler dimensoner.(Biopremiär 22/3)0 kommentarer:

Skicka en kommentar