lördag 2 februari 2013

Expressen den 20 mars 1996

Min sjuttonde videokrönika i Expressen känns som ren och skär reklam för Scanbox. Och inte känns den speciellt intressant heller. Bara en uppräkning av titlar. Och jag håller inte med rubriksättaren, som drog till med "klassiker" - det är väl inte många av de nämnda filmerna som kan förses med epitetet "klassiker".
Däremot var det trots allt så på 90-talet att Scanbox släppte de roligaste filmerna. I alla fall oftast. Videoutbudet bestod främst av mainstreamfilmer och biovisade filmer. Bolag som Studio S, Njutafilms, Klubb Super-8 och liknande existerade inte, och vi som samlade på film beställde det mesta från England, USA och Holland.


Klassiker som äntligen är tillbaka i 


hyllan

Jag brukar ofta propagera för tillgänglighet av äldre filmer i videobutiker. Det senaste året har Scanbox - känt för sina ofta småkultiga action- och skräckrullar - tagit ett strålande initiativ och börjat återutge filmer som har några år på nacken.
VISSERLIGEN ÄR EN HEL del av titlarna ytterst tvivelaktiga, och vissa borde aldrig ha släppts ut en första gång, men ändå: fler videobolag borde följa Scanbox initiativ. Låt oss ta en titt på vad det är som har kommit ut hittills...
"Wanted dead or alive" med en lönnfet Rutger Hauer är en ganska kass actionrulle. Det enda intressanta med den är att skurken spelas av Gene Simmons från Kiss. Det här ska vara en specialversion, som är femton minuter längre än originalet. Vem bad om en sådan?
Skolteaterfilmen "Conan - förgöraren" sabbade hela Conan-myten. Jag gillar den första filmen, men uppföljaren suger rejält. "Black moon" bygger på ett manus av John Carpenter, och även här rör det sig om en längre, oönskad "specialversion". "Black moon" är en hemsk film.
Riktigt bra är förstås "Rosa pantern kommer tillbaka", krigsklassikern "Örnen har landat" och Michael Ciminos magnifika och - när den kom - omdebatterade "Drakens år".
Man har även släppt David Lynchs mästervek "Blue velvet" - jag har inte sett Scanbox utgåva, men jag antar att den är i fullscreen, och därmed väldigt svår att titta på. "Capricorn One" får med rätta anses vara en actionklassiker, och jag har kompisar som håller den som absolut favoritfilm. Något att ta i, kanske.
Lite mer diskutabla titlar är "The bounty" med Mel Gibson och Anthony Hopkins, "Tai-pan" och "Halloween II & III".
Häromveckan tittade jag på nysläppet av Clive Barkers nydanande regidebut "Hellraiser", som släppts i en specialversion med "regissörens egna klipp". Några nya scener finns inte i filmen, däremot har man släppt ut denna tidigare censurslaktade film helt oklippt! Intervjuerna efter filmen är för övrigt förkastliga.
Härmed hoppas jag att Scanbox fortsätter att återutge äldre filmer, förhoppningsvis av jämnare kvalitet ("Legacy of rage" med Brandon Lee lär komma senare i år!), och varför inte några riktigt gamla filmer? Från 40-, 50- och 60-talen, sådär.
VARFÖR FÅR KEANU REEVES göra film? Han måste vara en av världens sämsta skådisar. I nysläppta "Johnny Mnemonic" (Scanbox) går han omkring som en talande spånskiva, och gör sitt bästa för att förstöra filmen. Tack och lov är den alltid underskattade Dolph Lundgren lysande.
BÄST JUST NU
"SMOKE" (Egmont). En av förra årets bästa filmer, och Harvey Keitel är ju världens bäste skådis. Dessutom känns filmen nästan som ett seriealbum
av Will Eisner.
"HELLRAISER" (Scanbox). En modern skräckklassiker - se ovan.
"THE STRANGER" (Egmont). Ho ho ho! Kathy Long, iförd lika delar skinnpaj och raffset, kör motorcykel och bankar skiten ur onda karlar i en liten västernhåla. Skräpigt kul. Med Ginger Lynn.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar