söndag 24 februari 2013

Expressen den 19 augusti 1996

Vad nu? Vad hände här? Ett hopp från mars till augusti i mina gamla videokrönikor ur Expressen? Fråga mig inte varför. Jag plockar de här från ett arkiv. Jag minns inte om jag skrev några krönikor eller ej däremellan, varför spalten eventuellt låg nere - men det är tomt i arkivet. Så tydligen är detta min artonde videokrönika i Sveriges då största tidning.
Jag minns inte mycket av de filmer jag nämner. Visste minns jag inte alls. Och den där NÄR ALLA VET - vad är det? Varför skämtar jagom den? Jag kollade upp den på IMDb, det är tydligen en svensk-norsk film om homosexuella tonåringar. Var den uppmärksammat på något sätt när den kom 1995? Jag har ingen aning ...


Att göra parodier är inte lätt

ATT PARODIERA filmer är inte det lättaste. Själv gillar jag Mel Brooks tidiga filmer (förstås), och filmerna av Zucker, Zucker & Abrahams, det vill säga "Titta vi flyger", "Den nakna pistolen" och "Hot shots". Men när andra försöker imitera de nyss nämnda herrarnas stil(ar) blir det inte alltid så lyckat. Se bara på "Laddat vapen 1", som bitvis känns som skolteater.
Inom kort, närmare bestämt den 4 september, kommer en film som heter "Ghetto blaster" ut på video från Egmont.
Att man döpt om filmen till "Ghetto blaster" i Sverige kan jag förstå, då originaltiteln lyder "Don"t be a menace to South Central when you"re drinking the juice in the hood".
Den här filmen, av och med halva släkten Wayans (Shawn, Marlon, Keenan, Damon, och allt vad de heter... ), parodierar de senaste årens hoodfilmer, de här våldsamma dramerna om unga svarta i dagens USA.
"Ghetto blaster" är väl acceptabel. Den håller inte riktigt hela linan ut, men en hel del är väldigt roligt i berättelsen om de rootbeerdrickande ynglingarna i kvarteretdär nästan ingen blir äldre än 21.
Roligast är nästan den inledande texten, om vad som händer med dem som ser
hoodfilmer.
Kul är det förstås också att människorna bakom filmen är svarta; att de driver med sig själva. För övrigt var släkten Wayans i gång redan på 80-talet med att parodiera svart film.
Då blev resultatet "I"m gonna git you sucka" (visad på TV 3 som "Guldepidemi"???), vilken parodierade 70-talets blaxploitationrullar: de svarta actionfilmerna, alltså.
Om man lyckas skapa sig ett namn i Hollywood kan det mest underliga hända.
Jag sitter och tittar på skräckfilmen "Mind ripper" från SF. Originaltiteln lyder "Wes Craven presents Mind ripper".
Detta beroende på att skräckräven Wes Craven är inblandad på ett hörn som
verkställande producent. Självklart utgår man från att filmen blir mer lockande med Cravens namn i titeln.
Det är ungefär som om, tja, Lasse Åberg fick för sig att skjuta till lite pengar till en produktion som "När alla vet" (vilket han dock inte gjort, inte vad jag vet, i alla fall).
Då skulle kanske titeln kunnat bli "Lasse Åberg presenterar När alla vet".
Men hur är själva filmen då? "Mind ripper", alltså.
Absolut inget speciellt. Forskare har lyckats framställa ett mänskligt monster i ett hemligt underjordiskt laboratorium. Monstret jagar och dödar forskarna. Ungefär som i "The thing". Eller "Alien". Eller vilket annat plagiat på dessa filmer som helst.
Lance Henriksen spelar hjälten, och han är ju alltid bra.
I "Fast money", en hyfsad actionsnurra från SF, får vi se Yancy Butler, kalaskexet från "Hard target" och "Drop zone", i huvudrollen.
Varför är hon inte med i alla filmer?
Hon är snygg, hon har svarta trikåer, hon röker cigaretter utan filter (attityd!), hon kör bil skitfort, hon har gigantiska pistoler.
Vad mer kan man begära?
"Fast money" passar utmärkt att dricka folköl till, och nästan allting i filmen sprängs i luften.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar