söndag 10 februari 2013

De levande döda italienarnas återkomst

Som bekant har vi blivit invaderade av zombies. Åtminstone har populärkulturen och media invaderats. De levande döda är numera överallt - så till den milda grad att det närmast blivit overkill (pun intended). Jag känner amerikanska skräckfilmsproducenter som nu säger definitivt nej till att göra zombiefilmer. Det finns alldeles för många. Majoriteten är usla. Det sistnämnda beroende på dagens billiga teknik - vem som helst kan köpa en billig kamera med fullt godtagbar bild, och sedan hemma i trädgården skjuta en osebar amatörfilm, som släpps på DVD med attraktivt omslag.

Vad som också har hänt är att zombies har blivit mainstream. Det är inte bara inbitna skräckfans som kollar på filmerna och läser serier och böcker. Även så kallat "vanligt folk" gillar zombies - detta bland annat tack vare serietidningen The Walking Dead och framför allt TV-serien som bygger på tidningen. Och George A Romero har ju som bekant återvänt till att göra zombiefilmer; han har gjort fler de senaste åren än han tidigare fick ur sig under flera decennier.

Själv är jag inte världens största anhängare av vare sig The Walking Dead eller Romero. Jag är ju gammal nog att minnas den förra, stora zombievågen i början av 1980-talet - på den tiden då filmerna oftast var italienska. Jag tycker fortfarande att de där gamla filmerna är betydligt bättre och mer intressanta - och framför allt mer fascinerande - än det mesta som produceras i USA idag (även om jag får erkänna att jag är nyfiken på BATTLE OF THE DAMNED med Dolph Lundgren).

Lucio Fulci var förstås bäst, och hans THE BEYOND från 1981 är inte bara Fulcis bästa film, jag tycker även att det är den bästa zombiefilm som gjorts. Men jag är även svag för de billigaste, dummaste och skräpigaste italienska zombiefilmerna. De som gjordes av härliga klåpare som Bruno Mattei, Umberto Lenzi och Claudio Fragasso. Jag tycker att de är oemotståndligt charmiga. Filmer som Matteis ZOMBIE CREEPING FLESH/HELL OF THE LIVING DEAD och Andrea Bianchis fullkomligt vansinniga BURIAL GROUND.

... Och nu återvänder de italienska zombierna! Gianluca Petrazzi heter en italiensk stuntman som nu regisserat sin första långfilm: ZOMBIE 3D. Kort och koncis titel. Petrazzi har riskerat livet i filmer som MISSION: IMPOSSIBLE III och QUANTUM OF SOLACE, men nu sitter han säkert i en fällstol - och i gammal fin italiensk tradition har han antagit ett engelskt artistnamn: John Rock! Fattas bara. (Fast i trailern står det "Jhon Rock Junior" - två gånger!)Filmen är visst också på engelska.

Det verkar som om herr Petrazzi följer i Mattei och pojkarnas spår vad gäller stuk och handling. Det är nämligen det gamla vanliga. I en nära framtid har ett okänt virus förvandlat folk till zombies. En specialstyrka; HWU (Human World Union), bekämpar de levande döda, som nu finns över hela planeten. Ett pluton HWU-soldater är på väg hem från en stridszon när de får ett radiomeddelande. Någon ropar på hjälp och vill att plutonen ska återvända - vilket de gör.

Den första trailern till ZOMBIE 3D släpptes alldeles nyligen. Den är alldeles för lång och får väl snarare betraktas som en promo än en trailer. Filmen verkar förhållandevis ambitiös, med stämningsfulla miljöe, mycket uniformer, fordon och vapen - och horder av levande döda. Samtidigt ser filmen lite billig ut, som om man gapat efter för mycket. Jag har dock ingen aning om vad budgeten låg på.

I vilket fall tycker jag att det är kul att det åter kommer en zombiefilm från Italien. Förhoppningsvis blir det här ingen film som kommer att analyseras på dagstidningarnas kultursidor.

För närvarande letar ZOMBIE 3D distributör.

Tack till trevlige Marco Viola, som driver den italienska skräcksajten Splattercontainer.com, för informationen!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar