torsdag 31 januari 2013

Bio: Zero Dark Thirty

Foton copyright (c) UIP Sweden

De Oscarnominerade filmerna fortsätter att välla över oss, men nu tunnar det ut lite - men det är ju hemskt vad de är långa, de här Oscarsfilmerna! ZERO DARK THIRTY är en av storfavoriterna; fem nomineringar har det fått, bland annat för bästa film, bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll (Jessica Chastain). Och den varar två timmar och 37 jävla minuter! Jag har sett alldeles för många sådana här evighetsfilmer de senaste veckorna, och det är bara DJANGO UNCHAINED som motiverar den långa speltiden. För min del kunde Tarantinos film gärna få vara ännu längre.

Kathryn Bigelow vann en Oscar för sin förra film; THE HURT LOCKER, som knappt gick upp på bio alls. Jag har faktiskt nästan inga som helst minnen av den filmen. Jag var tvungen att kolla upp min recension för att se vad den handlade om - och vad jag tyckte. Jo, jag tyckte om den, jag gav den en fyra, men några detaljer vad gäller handlingen har jag inte.

Bigelow är inte bara känd som kvinnlig actionregissör, hon har även ett rykte om sig att vara actionspecialist. Ett ganska oförtjänt rykte. När jag skrev om THE HURT LOCKER gick jag igenom hennes filmer och kom fram till att det bara är NATTEN HAR SITT PRIS, det vill säga NEAR DARK, jag gillar. Övriga filmer, som till exempel STRANGE DAYS, är märkligt överskattade, och WIDOWMAKER är nästan direkt kass.
Kathryn Bigelow var ett tag gift med James Cameron. Någon har sagt att för att hålla tempot uppe i sina filmer, låter Cameron ofta sina rollfigurer springa medan de konverserar. Eller åtminstone göra något annat nödvändig, trist dialog avverkas. Jag har inte gjort någon närmare studie av detta för att kolla om det verkligen förhåller sig så. I ZERO DARK THIRTY har Bigelow gjort tvärtom detta är något slags Sit Down-actionfilm. Ett actiondrama i vilket folk mest sitter ner i möten.

Med tanke på hur historielös dagens ungdom är, och på hur kort minne de har, kommer kanske filmens slut som en rejäl överraskning, men det här är en sådan där film i vilken det aldrig är någon fråga om hur det kommer att gå. Filmen skildrar nämligen CIA:s jakt på Usama Bin Ladin under tio år och visar hur det gick till när han hittades och mördades. Vaddå, spoilade jag filmen nu? Vad är du - modebloggare?!
Den tjusiga men svala Jessica Chastain är CIA:s expert Maya, som år 2001 skickas ner till öknen för att envetet hålla i jakten tillsammans med stenhårda Navy SEALs. Hon är till en början tveksam till jobbet, och i synnerhet till den tortyr som utförs på fångade Al Qaida-medlemmar - men hon härdas och förstår att det är enda sättet att få dem att prata. 2011 ger all tortyr resultat och sammanbitna amerikaner kan ta sig in i Bin Ladins bostad och knäppa honom - och alla som befinner sig i hans väg. Bra jobbat.

Filmen har fått mycket kritik för sina tortyrscener - främst från amerikanska armén. De hävdar att det är lögn, att det inte alls gick till så där. Bigelow säger emot armén. Själv är jag nog beredd att ställa mig på Bigelows sida. Fast jag är inte insatt, jag har ingen aning. Jag tycker bara att det känns sannolikt med tortyr av fångar.
Fares Fares - Action star.
Är Chastain värd en Oscar? Tja, njä, jag vet inte. Nej, jag tycker nog inte det. Med det inte sagt att hon inte är bra. Mark Strong medverkar också och minsann om inte favoriten Scott Adkins (som just nu filmar NINJA 2 - den vill jag se!) är en av hårdingarna. Plötsligt kände jag igen en nästa - kunde det där vara... Ja, det kunde det! Det är min själ och dar Fares Fares som fortsätter sin internationella karriär!

ZERO DARK THIRTY är intressant och välgjord - men den är alldeles, alldeles för lång och har emellanåt en tendens att bli lite snackig och småtrist.

Blanda inte ihop den här med BRAVO TWO ZERO.


(Biopremiär 1/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar