onsdag 2 januari 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Leif Krantz

Regissören Leif Krantz gick oväntat och dog i julhelgen, 80 år gammal hann han bli.
Krantz var en legendarisk regissör och författare, känd främst för sina populära thrillers för barn - men när jag tänker efter har jag inte sett de flesta av hans klassiska serier sedan jag var barn. Jag minns dem i ett nostalgiskt skimmer, jag kommer ihåg dem som fantastiskt bra, men jag har ingen aning om huruvida de faktiskt håller.

Krantz är mest känd för KULLAMANNEN, som första gången sändes 1967-68 och som jag såg vid någon repris på 70-talet. Jag minns serien som spännande - men jag har även ett minne av att jag redan då tyckte att den var lite mossig; folk - och då främst barn - pratade fortfarande ålderdomligt på ett sätt jag reagerade på. På samma sätt som jag reagerade på de beskäftiga ungarna i SALTKRÅKAN.

KRÅKGULDET från 1969 minns jag som fruktansvärt spännande - återigen såg jag serien vid en reprissändning. Däremot avskydde jag julkalendern BARNEN I HÖJDEN. Jag förstår inte hur jag kan minnas den, jag var väldigt, väldigt liten när den sändes - men jag minns till och med hur själva kalendern såg ut.

POJKEN MED GULDBYXORNA kom 1975 och gjorde stort intryck på mig. För att inte tala om ÄRLIGA BLÅ ÖGON från 1977, en TV-serie alla verkade älska när det begav sig.

... Men jag har alltså inte sett om någon av de här sedan jag var barn. Jag gissar att de fortfarande är bra, men man vet ju aldrig. Fast å andra sidan, nu har jag blivit så pass gammal att jag kan uppskatta dåliga och tråkiga 70-talsserier bara för att de är från 70-talet; nostalgin tar överhanden och kompenserar.

Leif Krantz följde upp framgången med ÄRLIGA BLÅ ÖGON med SINKADUS (1980), som gick i repris i slutet av 90-talet. Då såg jag om den och jag tyckte väl att den var ... sådär.
Ärliga blå ögon i Slovenien!
1986 regisserade Krantz ett avsnitt av SKÅNSKA MORD, närmare bestämt BESSINGEMORDET, i vilket Ernst-Hugo Järegård inte medverkar. Krantz' sista produktioner; STOFT OCH SKUGGA, AMFORANS GÅTA och SNOKEN har jag inte sett alls - bland annat beroende på att jag i princip aldrig tittar på TV.

För en del år sedan cirkulerade ett filmmanus av Leif Krantz på svenska filmbolag. SKOPAN hette det och handlade om en besatt grävskopa(!). Det var inget vidare, vilket förklarar varför de hela tiden skickades vidare.

I Kapten Stofils årsbok 2012 finns ett mastodontblock om Leif Krantz och KULLAMANNEN av Martin Kristenson och Fredrik af Trampe. Väl värt att ta del av!
LEIF KRANTZ
1932 - 2012
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar