onsdag 2 januari 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Jarl Borssén

Som säkert är bekant var jag på 1990-talet redaktör för tidskriften Magasin Defekt. Nummertvå, som kom ut 1996, handlade om den svenska synden, och inför det numret tänkte jag att jag skulle ta och intervjua Jarl Borssén och prata lite grann om has roller i Mac Ahlbergs FANY HILL, Torgny Wickmans KYRKOHERDEN och Gunnar Höglunds SOM HON BÄDDAR FÅR HAN LIGGA. Jag letade upp Borssén i telefonkatalogen - han bodde nämligen i Munka Ljungby och fanns i min del när jag bodde i Landskrona - men fick inte tag på karln, så jag skickade ett vykort till honom.
Ett par dagar senare ringde Jarl Borssén upp. En sak jag inte räknat med var att han förstås läste NST; dagstidningen jag skrev i på den tiden. Inte nog med att han mycket väl visste vem jag var, han brukade följa mig i tidningen och han refererade till grejor jag skrivit. Det kändes lite märkligt.
Tyvärr kom Borssén inte ihåg så mycket från inspelningarna av de filmer jag frågade om. Resultatet av samtalet blev något slags "anti-intervju" som publicerades under rubriken "Jarl - en kyrkoherde". Texten handlar om att Borssén inte minns någonting och istället pratar om helt andra grejor. Och berättar världens bästa Ragnar Frisk-anekdot.
Jarl Borssén påbörjade sin artistkarriär 1966 i Kar de Mummas revyer. På bio och TV sågs han bland annat i PIPPI LÅNGSTRUMP, 91:AN OCH GENERALERNAS FNATT, PICASSOS ÄVENTYR,  SVERIGE ÅT SVENSKARNA, två Jönssonligan-filmer, KULLA-GULLA och Hans Iverberg-komedin ENKEL RESA från 1988, som blev hans sista film. Borssén lade skådespelandet och artistkarriären på hyllan och började istället att åka land och rike runt som föredragshållare. Först på 2000-talet återvände han till scenen och spelade mot Eva Rydberg på Fredriksdal och i Arlövsrevyn.
Jarl Borssén, som kanske var mest känd som en av hörnpelarna i GÄSTER MED GESTER, var en mycket sympatisk herre med en särpräglad spelstil; lågmäld och pokeransikte. Nu har han oväntat gått bort, 75 år gammal. Han dog redan den 21:a december, men nyheten publicerades inte förrän den första januari.
He will be missed.
JARL BORSSÉN
1937 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar