fredag 18 januari 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Jack F Murphy

Den kanadensikte filmproducenten Jack F Murphy har gett upp en längre tids kamp mot cancer. Han blev 69.
Murphy började att jobba med film redan som tonåring, då han hyrde ut 16mm-filmer till skolor och kyrkor. Ett par år senare hade han om de kanadensiska rättigheterna till filmer från Warner och Fox, dock inte biorättigheterna. I början av 60-talet försågs han med exklusiva 16mm-rättigheter till en massa andra filmer. 16mm, jo, det låter ju onekligen som om det var väldigt längesedan. Början av 80-talet, när video konkurrerat ut 16mm, sålde Murphy företaget.
Han flyttade till Los Angeles, där han dels började hyra ut film till militären, men även blev filmproducent. Han producerade inte speciellt många filmer, men ett knippe av dem - alla lågbudgetrullar gjorda direkt för videomarknaden - är minnesvärda. Vi hittar till exempel SYNGENOR från 1990, som är något slags uppföljare till SCARED TO DEATH - den använder sig av samma monster, men har inget med originalet att göra. Murphy gillade monstret i SCARED TO DEATH och ville göra ännu en film med det, men eftersom nästan ingen sett den filmen, hittade de på något nytt.
Murphy låg även bakom Tony Randels festliga insektsskräckis TICKS från 1993. En av den filmens medproducenter var Brian Yuzna, och Murphy producerade 1998 en film Yuzna regisserade; PROGENY.
Jack F Murphys sista långfilm var dramat HAVOC från 2005 med Anne Hathaway, Channing Tatum och Joseph Gordon-Levitt, inga av dem hade då hunnit bli storstjärnor.
JACK F MURPHY
1943-2013
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar