torsdag 17 januari 2013

Bio: Tango Libre

Foton copyright (c) Nonstop Entertainment
Belgiskt på menyn. Romantisk och absurd dramakomedi enligt distributören. Men det är en sanning med modifikation. Låt gå för drama, men det blir aldrig romantiskt och jag skrattade inte en enda gång. Men det hela börjar väldigt lovande.
François Damiens, som spelade svensk i NATHALIE, är Jean-Christophe, JC kallad, som går en kurs i tango. Där träffar han Alice (Anne Paulicevich), som han dansar med - och blir betuttad i. Han är ensam och lite blyg och fumlig, den här JC.
Därefter klipper vi till JC:s arbetsplats - ett fängelse. Han är nämligen plit. Han är inte direkt mentalt närvarande på morgonen, han tänker på Alice när han tilldelas dagens uppgift. Han ska övervaka samtalsrummet där interner får träffa anhöriga.
JC blir minst sagt förvånad när fången han håller koll på slår sig ner för att träffa Alice, av alla människor. Ännu konstigare blir det när Alice passar på att träffa ytterligare en fånge! En av de två är hennes man och far till hennes son, den andre är hennes älskare. Och de här två delar tydligen cell!
Nä, det här var ju inte speciellt bra för JC:s del - fängelsets anställda får inte umgås med internernas anhöriga.
Av denna intressanta öppning blir det senare ... ingenting speciellt. Varför JC vill vara ihop med Alice förstår jag inte riktigt. Hon är mest osympatisk; belgiskt white trash, hon skulle kunna vara en jobbig typ i en Ken Loach-film. Fast hon pratar franska. Hon bor i ett tradigt, sjavigt hem, hon har en fimp i mungipan när hon stryker, och hon skriker och gormar rätt ofta. Påfrestande brud.
Större delen av TANGO LIBRE, som regisserats av Frédéric Fonteyne, är dock helt okej. Det håller hyfsat - tills det är dags att runda av. Då spårar det plötsligt ur; filmen ändrar karaktär och det blir lika orealistisk och otroligt som jönsigt. Slutet känns som hämtat från en annan film. Detta gör att jag sänker betyget ett snäpp.
François Damiens gör nästan samma typ av kille som han gjorde i NATHALIE. Han är sympatisk och har ett lite lustigt utseende. Han ser liksom inte ut som Den store älskaren. Den dansas tango lite till och från, och de börjar även att dansa i fängelset. Fångarna undervisas och dansar med varandra.
Killen som kallas argentinaren spelas av Mariano "Chicho" Frumboli, som tydligen är en känd tangoprofil.
Fängelsescenerna är inspelade i Polen.(Biopremiär 18/11)0 kommentarer:

Skicka en kommentar