tisdag 15 januari 2013

Bio: Syster

Foton copyright (c) Folkets Bio
Schweizisk film är ju princip synonymt med Erwin C Dietrich. Mästerproducenten och ibland regissören bakom odödliga klassiker som STRAFFKOMMANDO ÖST, BARBED WIRE DOLLS och JAG - EN GROUPIE. Men här kommer en schweizisk film som är gjort av någon annan - Ursula Meier står för manus och regi till SYSTER.
I centrum står tolvårige Simon (Kacey Mottet Klein) och hans storasyster Louise (en nästan helt oigenkännlig Léa Seydoux, kalaskexet från MISSION: IMPOSSIBLE - GHOST PROTOCOL och INGLOURIOUS BASTERDS), som bor ensamma i ett tradigt höghus. Louise gillar att supa och umgås- och ligga med idioter, och Simon försörjer dem genom att utföra kupper. Han tar linbanan upp till alptoppen där de rika åker skidor, och så snor han deras utrustning - jackor, hjälmar, skidor och så vidare. Samt deras matsäckar. Detta släpar han med sig ner och säljer till kompisar; en grannpojke till och med specialbeställer skidor som ska stjälas.
Men så åker Simon fast. Han har gömt sig i ett skafferi i en restaurang och blir påkommen av en engelsman; Mike, som jobbar där (Martin Compston från DOOMSDAY). Nu är det väl ändå slut på dumheterna - men icke. Mike börjar istället att utnyttja Simons talang som tjuv. Och Louise börjar också kräva mer och mer.
Under SYSTERS första tio minuter får vi först se Simon sitta på en offentlig toalett och ropa "Jag bajsar, monsieur!", och sedan kissar Louise på en liten gran. Det här sätter tonen. SYSTER är en ganska glåmig film, skidorten och alplandskapen ser inte särdeles inbjudande ut. Filmfotot är lite småskitigt. Precis som de två unga huvudpersonerna. Simon är en rätt jobbig typ; gapig och dann, men Louise är sju resor värre. En hemsk människa!
Bortsett från att Meiers film är lite för lång, lider den av att den är lite för otrolig. Jag köper inte det som händer i filmen, det blir lite för mycket. Och då har jag inte ens nämnt filmens stora twist mot slutet - och nej, den tänker jag inte avslöja här.
SYSTER vann Silverbjörnen i Berlin och plötsligt och oväntat dyker Gillian Anderson, av alla människor, upp i en roll.(Biopremiär 18/1)0 kommentarer:

Skicka en kommentar