torsdag 27 december 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Gerry Anderson

I vår sommarstuga fanns - och finns kanske fortfarande? - ett drygt 40 år gammalt ritblock i vilket jag när jag var fem-sex år gammal ritat en serie full av rymdskepp, märkliga farkoster och dinosaurier. Serien var baserad på en en kort Super-8-film min bästis Adams farsa brukade visa på Adams barnkalas. Han; Adams farsa, alltså, brukade bara omnämna denna dockfilm som "science fiction", och jag tänkte inte mer på det. Men jag visste inte riktigt vad det var för något. Jag kunde omöjligt glömma denna fascinerande kortfilm.
Först på 1990-talet upptäckte jag vad det var. MTV visade en musikvideo som bestod av klipp ur Gerry  och Sylvia Andersons kult-TV-serie THUNDERBIRDS från 1965. Men jösses! Där är de ju! Samma snuttar jag hade sett tjugo år tidigare!
Faktum är att jag stiftat närmare bekantskap med engelsmannen Gerry Andersons produktioner långt tidigare än 90-talet. Det var ju han som låg bakom MÅNBAS ALPHA som kom 1975. En TV-serie som gjorde djupt, djupt intryck på oss 60-talister. I mitten av 70-talet var MÅNBAS ALPHA i princip synonymt med science fiction - åtminstone om man var barn och inte kom in på barnförbjudna filmer på bio. Innan månbasen hade jag nog bara sett gamla BLIXT GORDON på Buster Crabbe på TV. På dansk TV, där han hette Jens Lyn. 1975, det var ju innan STJÄRNORNAS KRIG och innan STAR TREK visades på svensk TV.
Gerry och Sylvia Anderson skapade främst barnprogram och marionettserier, och även om jag känner till de flesta av deras produktioner, har jag sett väldigt lite. Jag har ingen aning om huruvida deras tidigaste grejor nådde våra breddgrader, men förutom THUNDERBIRDS och MÅNBAS ALPHA, låg Andersons bakom SUPERCAR, STINGRAY, CAPTAIN SCARLET, UFO och flera andra. 1994 producerade Andersons en ny live action-serie som TV4 visade; SPACE PRECINCT. Den blev rätt kortlivad, men jag tyckte att den var hyfsat kul. Jag köpte till och med en liten SPACE PRECINCT-docka jag hittade på Infarten i Landskrona. Den satt på min TV på 90-talet.
2005 återupplivades CAPTAIN SCARLET, som fick en ny TV-serie.
Jag träffade en gång en snubbe som jobbat för Gerry Anderson. Han gillade inte Anderson alls och hävdade att han inte gjorde någonting själv mer än att sätta sitt namn på produktioner och ta åt sig ärat. Men om så verkligen var fallet har jag ingen aning om.
GERRY ANDERSON
1929 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar