torsdag 27 december 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Charles Durning

På julafton avled Charles Durning, 89 år gammal. Durning var en av alla de där robusta birolssskådisarna som verkar ha funnits i alla tider; de där som dyker upp överallt, som har ett välbekant ansikte och som oftast gör bra ifrån sig. Det är inte alltid man minns vad det heter - men just Charles Durning brukar man komma ihåg. En rejäl bit, typiskt irländskt utseende, han tillhörde ungefär samma liga som Joe Don Baker och Brian Dennehy. Före detta proffsboxare och veteran från andra världskriget. Ursprungligen scenskådespelare och det dröjde förhållandevis länge innan han fick sina första film- och TV-roller.
Durning medverkade i några TV-serier och obskyra långfilmer på 1950- och 60-talen, och 1970 dök han upp i Brian De Palmas lustiga HI, MOM!. Därefter rullade det på med tre, fyra, fem roller om året, både i långfilmer och TV-serier. Vi minns väl honom främst från De Palmas DJÄVULENS BLODSBAND (vilket SISTERS tydligen hette i Sverige), BLÅSNINGEN, Billy Wilders STOPPA PRESSARNA!, EN SATANS EFTERMIDDAG, MOT FORT HUMBOLDT, TIMMEN NOLL (en av de första filmer jag såg på video), den klassiska TV-rysaren DARK NIGHT OF THE SCARECROW, DET BÄSTA LILLA HORHUSET I TEXAS, TOOTSIE, SCARFACE (det blev flera filmer för Brian De Palma), bröderna Coens STREBERN och O BROTHER, WHERE ART THOU? och många andra.
Trots in höga ålder slutade han aldrig att jobba. Han medverkade i två filmer som släpptes under 2012, och enligt IMDb är ytterligare en film under inspelning.
CHARLES DURNING
1923 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar