söndag 30 december 2012

Expressen den 29 november 1995

2012 håller på att ta slut - och jag sliter febrilt med att summera bioåret, det vill säga göra den där listan jag gör varje år med samtliga biopremiärer jag recenserat. Men för att ni inte ska bli utan blogginlägg idag, slänger jag upp den här gamla videokrönikan ur expressen, min femtonde. Den handlar om Lance Henriksen - en herre som bara blivit än mer aktiv sedan jag skrev texten. Lite för aktiv.
Den där festivalen i Köpenhamn jag nämner på slutet var en kul grej. Det var Jack Stevenson som höll i den.

Lance lyfter trista rullar

Häromveckan satt jag och tittade på den amerikanska thrillern "Baja", som av någon anledning fått den svenska titeln "Hitman" (Scanbox).

En medioker och halvtrist film, med ett fantastiskt undantag - LANCE HENRIKSEN som hitmannen.

Henriksen är fullkomligt lysande och har dessutom försetts med rätt kul repliker. Samtidigt slog det mig att det är på tiden att någon belyser denne pålitlige skådespelare.

LANCE HENRIKSEN ÄR en av alla dessa skådespelare vars ansikte många känner igen men inte kan placera. Om man inte är vän av så kallade genrefilmer, där Henriksen är en kultfavorit.

Hans födelseår är osäkert - uppgifterna varierar mellan 1940 och 1947. Jag gissar på det förstnämnda, med tanke på hans minst sagt härjade ansikte. Innan han började skådespela var han sjöman - och ej läs- och skrivkunnig. Bara det gör ju honom till en hjälte.

Så började han spela teater i en off-off-off Broadway-uppsättning 1971, innan han året därpå fick sin första filmroll i något som hette "It ain"t easy".

Därefter har det rullat på. Henriksen medverkar i högvis med filmer per år, många av dem med låg budget, och de flesta kommer enbart ut på video. Henriksen tillhör de få som kan lyfta en film alldeles oerhört med sin blotta närvaro. Okej, Albert Pyuns "Knights" (90 minuter slagsmål mellan cyborgs) var nog ett hopplöst fall redan från början, vilket väl även gäller för 1984 års megaskräpiga, men kul, "Savage dawn" (med motorcyklar, taffliga slagsmål, topplessbrudar, en catfight, en skäggig dvärg i cowboyhatt, musik av Pino Donaggio, och ett all star cast: Richard Lynch, Karen Black, Bill Forsythe och George Kennedy i rullstol).

Även med i "stora" filmer

Den gode Lance har medverkat i mindre roller i ett flertal "stora" filmer, som "En satans eftermiddag" (redan 1975, så då borde han väl ha lärt sig läsa), "Prince of the city", "Närkontakt av tredje graden", "Damien - Omen II", och i filmen där jag lade märke till honom på riktigt första gången; "Terminator", där han var trött polis.

Mest känd är han nog som den snälle androiden Bishop i "Aliens", ni vet han som får så grava problem med underlivet mot slutet av filmen. Bishop är en ganska stor roll, och när Henriksen får riktigt stora roller är det oftast som skurk, som i Walter Hills "Johnny Handsome", eller i tjofaderittanfilmen "Stone cold" - och vem minns väl inte hans fantastiske fuling i John Woos "Hard target", i vilken han sprängs i bitar av Van Damme (för övrigt är Van Damme en fjönt enligt Henriksen).

Jojomen. Så långt Lance Henriksen - en man som borde få en stjärna (eller varför inte två?) på Hollywood walk of fame.THE BIG B-FILM ADVENTURE SHOW

Ni som bevistade Stockholms filmfestival, missade denna betydligt intressantare festival som hölls i Köpenhamn. Vad sägs om...

"MOTOR-PSYCHO", "FASTER PUSSYCAT! KILL! KILL" och "BLACK SNAKE" Tre filmer av Russ Meyer! Sex! Våld! Mopeder! Stora bröst! Tura Satana! Go-go-dancing!

"VILLAGE OF THE GIANTS" av Bert I Gordon. Beau Bridges och hans elaka tonårskompisar dansar go-go, förvandlas till jättar, och dansar go-go igen - i slow motion.

"HIGH SCHOOL CONFIDENTIAL" Antiknarkfilm med Russ Tamblyn, Mamie van Doren (Yes!), Michael Landon, Jerry Lee Lewis, Charles Chaplin Jr och Jackie Coogan.

"VIVA LAS VEGAS" Elvis sjunger och kör bil, Ann-Margret lagar mat.

...Samt "MACK", "HELLS ANGELS ON WHEELS", "DRILLER KILLER", "THE TINGLER" med flera.
2 kommentarer:

ctail sa...

Man borde bäl nämna att Henriksen var tänkt att spela själva terminatorn innan Schwarzenegger kom in i bilden, men det visste mam kanske inte 1995.

Pidde Andersson sa...

Allvarligt talat: jag minns inte alls varifrån jag fick mina uppgifter 1995.Jag hade knappt tillgång till Internet då. Satt jag verkligen och slog i böcker och magasin?

Skicka en kommentar