tisdag 25 december 2012

Expressen den 1 november 1995

Jaha, där ligger du och är däst efter skinka och gröt. Och det är väl förhoppningsvis jag också.
Nej, det är jag inte - jag är antagligen på bio. Det är jag alltid. Och för att slippa skriva nya grejor under julhelgen; jag vill ju också ha lite ledigt, slänger jag in ett par av mina gamla Expressenkrönikor.
Här är min trettonde videokrönika. En text skriven innan Michelle Khan blev världsberömd som Michelle Yeoh. Den kände svenske journalisten jag refererar till i början är Stefan Malmqvist. Och än idag, sjutton år senare, tjatas det om att det finns för få actionbrudar på film.
Vad hände förresten med Shannon Lee?

Pinglor med puffror

För några månader sedan kom en känd svensk journalist fram till mig på en tillställning och introducerade sig med att säga något i stil med "Du borde gilla Cynthia Rothrock och sånt, va?"

När "Dolores Claiborne" hade premiär häromveckan skrev en kvinnlig recensent något om att det är så ont om tuffa, starka och självständiga kvinnor på film (och i litteratur) att det i stort sett bara finns Modesty Blaise, Pippi Långstrump, och nu Dolores Claiborne.

Detta är förstås en grov missuppfattning. Visst, de manliga hjältarna dominerar å det grövsta, men det finns ju faktiskt gott om tuffa brudar på film och video - om man letar lite längre än bland de stora bioproduktionerna.

Den man först kommer att tänka på är förstås Sigourney Weaver som Ellen Ripley i "Alien"-filmerna. Fast nu tycker ju jag att hon är lite småtrist. Handen på hjärtat, visst var väl marinkårssoldaten Vasquez i "Aliens" betydligt skojigare? Och vem vill inte bli straffad av Judge Hershey, det vill säga Diane Lane, i "Judge Dredd"?

Cynthia Rothrock heter en liten småknubbig sak som är en hejare på kampsporter. Efter att ha gjort ett par filmer i Hongkong började hon göra film hemma i USA, av vilka de flesta har släppts på video i Sverige, om än i nerklippt skick. Cynthia har massor av fans, men hennes filmer är inga riktiga höjdare, och själv tycker jag att hon mer ser ut som en dagisfröken än en actionhjältinna.

Alla amerikanska B-actionrullar med självaktning har åtminstone en vacker kvinnlig skurk som är en jäkel på att nita hjälten. En av dessa tjejer är den personliga favoriten Cyndi Pass, som ibland även står på hjältens sida. Stenhård skurk är hon bland annat i "Bounty tracker", där hon bankar skiten ur Lorenzo Lamas.

En tjej jag hoppas mycket på är Shannon Lee, dotter till Bruce och syster till Brandon. I mögfilmen "Cage II" var hon totalt bortkastad som Lou "Hulken" Ferrignos love interest, men nu har hon huvudrollen i en kommande actionfilm, som heter något med "Little Saigon" i titeln.

Vill man kika på riktigt tuffa flickor, tar man och kollar in utbudet från Hongkong. Här är hjältinnorna oräkneliga. Det finns till och med en genre som kallas Girls with guns. Den största kvinnliga skådisen i Hongkong är Michelle Khan (som inte ska blandas ihop med Cynthia Khan); en fantastisk tjej som både är oerhört söt och charmig, och skrämmande skicklig på kung fu - och dessutom gör hon oftast sina stunts själv. Det går att hitta några få Khan-filmer i Sverige, så kolla in henne, om hon är obekant.

TILL SIST: För oss som samlar på film och spelar in mycket från TV - hur vore det om tidningarnas TV-tablåer skrev ut om filmerna går i letterbox? Så att vi vet om vi ska spela över full screen-versioner av filmer vi redan har. Det tycker jag vi ska kräva.

MICHELLE KHAN-FILMER I SVERIGE

"In the line of duty". En totalt sanslös actionrulle med bitvis otroliga stunts. Dock är bästa scenen (kung fu med motorsåg) bortklippt i svenska versionen.

"In the line of duty 2". Något tristare och fjantigare film, här tar Michelle hjälp av Cynthia Rothrock.

"Gerillakrigarna". En Indiana Jones-variant som får Harrison Ford att likna ordföranden i PRO.

En romantisk dramakomedi vars titel jag glömt bort. Jag hyrde den för flera år sedan, och den finns inte kvar i butiken.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar