söndag 23 december 2012

Bio: Rust and Bone

Foton copyright (c) TriArt Film

Ett drama om kärlek, amputering, streetfighting och späckhuggare. Det ser man inte varje dag.

Förra veckan tvingades jag att välja. BERÄTTELSEN OM PI eller RUST AND BONE. Båda pressvisades nämligen samtidigt. Dumt. Egentligen ville jag ju hellre se RUST AND BONE - jag hade hört mycket bra om den, för regin står Jacques Audiard som gjorde den utmärkta EN PROFET, och den kvinnliga huvudrolen innehas av Marion Cotillard. Och henne är vi ju alla förälskade i. Men BERÄTTELSEN OM PI är ju en av julens storfilmer och regisserad av Ang Lee, så jag vålde den. Lite motvilligt.

Häromdagen gick jag förbi Filmstaden kom det ut två par. De diskuterade filmen de nyss sett. "Var hennes ben amputerade på riktigt?" frågade en tjej. "Javisst!" svarade en kille. "Ursäkta mig," sa jag, "men är det RUST AND BONE ni har sett?". Jo, det var det förstås. Jag hade då själv inte sett filmen, men jag upplyste dem om att de kapade benen är gjorde med hjälp av CGI. Det är ju Marion Cotillard! En av Frankrikes största stjärnor! Och hon var ju inte amputerad i THE DARK KNIGHT RISES, eller hur? Och till på köpet har hon ju ben i början av RUST AND BONE!

Cotillard spelar Stephanie, som jobbar med späckhuggare. Hon har en sådan där fiskshow där djuren hoppar genom ringar och har sig. På en nattklubb träffar hon utkastaren Ali, som spelas av Matthias Schoenaerts från BULLHEAD. Liksom i BULLHEAD är han en emotionellt störd slugger, som tillsammans med sin femårige son tagit sig från norra Frankrike till Rivieran. Var på Rivieran är lite oklart; stranden är Cannes, vattenparken finns i Antibes, andra scener i trakterna däromkring, plus ett par inspelade i Belgien.

Stephanie råkar ut för en tragisk spägghuggarolycka och när hon vaknar upp på sjukhuset upptäcker hon att båda benen kapats strax ovanför knäna. En väldigt stark och ångestladdad scen. Hon isolerar sig i sin lägenhet och mår kass, men av oklar anledning kontaktar hon Ali, som nu jobbar som väktare och tjänar extrapengar på illegala streetfighting-matcher. De börjar umgås. Som vänner. Sedan har de även sex, men de är fortfarande inte ett par. Ali är ju lite emotionellt störd, och fortsätter att plocka med sig slampiga engångsligg hem från krogen - även när Stephanie är med. Och hon är innerst inne inte så avtrubbad att hon inte tar illa vid sig. Men är det inte så trots allt att Ali älskar Stephanie?

RUST AND BONE (som i original heter DE ROUILLE ET D'OS, vilket mycket riktigt betyder "Rost och ben", varför den engelska titeln?) är till stora delar en alldeles utmärkt film. Den engagerade mig, jag fann historien intressant och lite rörande, och jag gillade förstås Marion Cotillard. Hon är väldigt bra i rollen.

Men mot slutet går filmen ett varv för långt och slänger in ett långt parti som enbart handlar om Ali och hans son. Stephanie glöms nästan bort. Och jag inser att Ali egentligen är rätt ointressant. Typer som han har vi sett många gånger tidigare. Och han är rätt osympatisk. Jag skiter väl i honom. Detta slut får mig faktiskt att plocka bort en dvärg från betyget; det känns bara onödigt.

Amputationseffekten känns minst sagt övertygande, jag förstår att de där paren ovan jag nämnde blev lurade. Filmen innehåller även ett flertal råa och blodiga slagsmål vilka lär chockera och äckla de som kommit för att se ett kärleksdrama.

Bakom mig satt en tant som kommenterade varje scen med ett "Hmm!". Även reklamen innan filmen började.(Biopremiär 21/12)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar