torsdag 29 november 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Spain Rodriguez

Jag kommer ihåg var jag läste det allra första numret av Pox. På toaletten på första våningen i villan jag växte upp i. Jag hade varit borta på Pressbyrån på Eriksgatan och köpt tidningen, och sedan skyndat hem för att fascinerat ta del av en typ av serier jag nog mest hört talas om då - 1984 - men aldrig läst. Varför jag minns att jag läste tidningen på dass minns jag inte, jag minns inte var jag läste första numret av Epix som kommit tidigare samma år. Men nog var det en passande lokal för Pox. Med det inte sagt att innehållet var skit.

Amerikanska undergroundserier hade jag mest bara läst om i de böcker om tecknade serier jag hittat på Landskrona Stadsbibliotek, och i en del nummer av Bild & Bubbla. Jag kände till flertalet tecknare och en del figurer, och nu skulle vissa slutligen publiceras i Sverige.
En av undergroundlegendarerna som förekom i Pox var Manuel "Spain" Rodriguez, troligen mest känd för sin figur Trashman. En våldsam och satirisk serie jag vill minnas att jag gillade en gång i tiden, men jag har inte läst om den sedan 1980-talet, så jag kan ärligt talat inte uttala mig om den idag. När jag tänker efter har jag nog inte läst Spain Rodriguez alls på tjugo år. Tror jag.
Spain Rodriguez föddes i Buffalo, NY, men hamnade liksom så många andra undergroundtecknare i San Francisco 1969. Där gjorde han serier för det klassiska förlaget Last Gasps tidningar, som Skull Comics och Zap Comix. Han syndes även i gamla, fina Rip Off Comix och senare tecknade han åt Harvey Pekar i dennes American Splendor.
De senaste åren producerade Rodriguez mest seriebiografier, som 2009 års "Che: A Graphic Biography". Den 28 november gick han bort, 72 år gammal.
SPAIN RODRIGUEZ
1940 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar