lördag 24 november 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Larry Hagman

Det är inte längesedan Sverige tapetserades med affischer föreställande Larry Hagman som JR Ewing i den nya versionen av DALLAS. Jag blev allt lite förvånad över att Hagman var med, jag tänkte att han måste väl ändå vara hundra år. Nej, riktigt så gammal var han inte - han hann bli 81 innan han gick och dog igår, efter att ha spelat in sex av de femton avsnitten som ska utgöra andra säsongen av nya DALLAS.
Larry Hagman är synonym med JR och den klassiska TV-serien, som dök upp 1978 i USA och ett par år senare i Sverige. Här i Sverige blev DALLAS den första TV-såpan som visades, vilket ju är lite märkligt. Inte att det blev just DALLAS, utan det faktum att fenomenet TV-såpa var helt okänt här - vi hade fått se LÖDDER, som var en parodi på såpor, men inte det som parodierades...
I och med den ikoniske JR är det lätt att glömma att Hagman spelade en väldig massa annat under sin karriär, som inleddes 1957 med ett avsnitt av TV-serien DECOY. Denna roll följdes av främst TV-filmer och TV-serier som till större delen är okända för mig. Bland de kända finns I DREAM OF JENNIE, NIGHT GALLERY, THE NAME OF THE GAME, MEDICAL CENTER, MCCLOUD, MARCUS WELBY M.D., ELLERY QUEEN och ROCKFORD TAR ÖVER.
Bland de långfilmer han medvekade i hittar vi Sidney Lumets BOMBSÄKERT, FÖRSTA SEGERN med John Wayne, ÖRNEN HAR LANDAT, SUPERMAN - THE MOVIE och S.O.B. - PANIKEN I DRÖMFABRIKEN.
Larry Hagman regisserade även ett par grejor, och som regissör lär han främst bli ihågkommen för uppföljaren till THE BLOB, som hette BEWARE! THE BLOB, med alternativtiteln SON OF THE BLOB. Efter att Hagman blivit populär som JR släpptes filmen på nytt med en slagkraftig slogan: "The film that J.R. shot!".
Redan 1954 gifte Larry Hagman sig med svenskan Maj Axelsson, som han förblev gift med resten av livet. Han var stor motståndare till rökning, men krökade hårt och genomgick 1995 en levertransplantation. Och nu har han lltså tagit sig upp till den stora ranchen ovan molnen.
LARRY HAGMAN
1931 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar