tisdag 6 november 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Gösta Gummesson

Den legendariske svenske serietecknaren Gösta Gummesson är död. Den förste professionelle serietecknare jag samarbetade med - på den första serie jag fick betalt för. Jag har nämnt det förr, men 1989 jobbade jag på en reklambyrå, och satt ofta nere i mörkrummet i källaren och slog ihjäl dödtid med att skissa på helt andra saker en det jag egentligen skulle sysselsätta mig med. Jag fick en idé till en 91:an-serie och skrev ett manus som jag skickade till Semic. De ringde upp och sa att de tyvärr inte behövde några manus till 91:an, och frågade om jag hade lust att skriva Åsa-Nisse istället. Vilket jag förstås hade. (Lite mer än tio år senare återanvände jag förresten min 91:an-idé, och just nu har den dessutom repriserats i 91:ans höstkavalkad, finns i en pressbyrå nära dig.)
Jag minns kicken jag fick när redaktören Siv Jensing skickade över den första serien Gösta tecknat efter ett av mina manus. Nisse och Klabbis byggde en gigantisk råttfälla avsedd för älgar. Därefter rullade det på under några år. Jag skrev 130 manus, men hur många som tecknades och publicerades vet jag inte.
Vad som var väldigt roligt, var att jag ofta lade in kompisar och släktingar i mina manus, ibland beskrev jag deras utseenden också, och Gösta tecknade dem utan att veta vilka de var. Mina kusiner var med i ett avsnitt, och i ett annat jagade Nisse och kompani den slemma Ingemar Bengtsson-ligan.
Första gången jag träffade Gösta Gummesson visste jag inte vem han var - till utseendet, alltså. Det var under en middag på någon seriemässa i Stockholm alldeles i början av 1990-talet, jag satt vid Semicbordet, och plötsligt reste sig en äldre herre upp och började att trolla. Jo, det var förstås Gösta - hans stora passion vid sidan av tecknandet var visst att trolla.
Därefter träffade jag Gösta ytterligare ett par gånger, bland annat på Bokmässan, där han satt och sålde serieoriginal, samt visade upp sin bisarra korrespondens med Rune Andréasson.
Gösta Gummesson föddes i Växjö 1928 - han var alltså smålänning precis som Åsa-Nisse. Jag läste någonstans en gång i tiden att Gösta först skulle bli träsnidare, vilket då skulle förklara hans träiga teckningsstil. Själv tycker jag alls inte att Gösta var speciellt träig. Tvärtom, när jag var barn upplevde jag hans Åsa-Nisse-serier som väldigt tilltalande - till skillnad från till exempel den ruffigare 91:an.
Gösta började att teckna Åsa-Nisse för Levande Livet 1955 och till en början efterliknade figurerna John Elfström och de andra skådespelarna från filmerna (den första filmen kom 1949). Förutom Åsa-Nisse producerade Gösta en rad avsnitt av Pellefant, men han tecknade faktiskt också Lilla Fridolf ett tag. Bland hans mindre kända kreationer finns Enok och Rock-Jocke.
1976 tilldelades Gösta Gummesson Svenska Serieakademins Adamsonstatyett och 1978 fick han 91:an-stipendiet.
Det är nu ett antal år sedan han pensionerade sig från Åsa-Nisse, en serie som numera tecknas av Olle Nilsson.

GÖSTA GUMMESSON
1928 - 2012
R.I.P.2 kommentarer:

ctail sa...

Nu blir man ju nyfiken på vad det var som var så bisarrt med korrespondensen med Rune Andréasson. Handlade det om Pellefant?

Pidde Andersson sa...

Tyvärr minns jag inte detaljerna (kanske Johan Wanloo minns?), men med tiden försämrades visst relationen mellan Gummesson och Andréasson, och det blev rätt konstigt. Men nu ska vi inte prata illa om de döda.

Skicka en kommentar