fredag 2 november 2012

Bio: El Medico - The Cubaton Story

Foton copyright (c) Röde Orm Film

Vad har egentligen Danne Fridell haft för sig de senaste åren? Karln har ju inte regisserat något sedan SÄG ATT DU ÄLSKAR MIG, som kom 2006 och som jag inte minns om jag sett eller ej, och han är fortfarande mest känd för sina 1990-talsepos SÖKARNA, 30:E NOVEMBER och UNDER YTAN.
Tja, han har till exempel ägnat en hel packe år att att göra den här dokumentären om den svenske musikproducenten Michel Miglis och framför allt om den kubanske rapparen El Medico, som egentligen heter Raynier Casamayor Griñán. En film jag inte trodde alls på och som jag gissade skulle vara svåruthärdlig - både rap och romantisering av Kuba på en och samma gång? Kan det bli värre?

Nu visade det sig att jag hade väldigt fel. EL MEDICO är en väldigt underhållande, intressant och rolig film. Jag vill nog påstå att detta är det bästa Daniel Fridell har gjort.

Om jag förstått saken rätt, är Michel Miglis en kompis till Fridell och dokumentären skulle först handla om Miglis och hans liv på Kuba. Men så fort El Medico dök upp, förflyttades fokus till honom. El Medico är en ung doktor som istället vill satsa på en musikerkarriär. Hans tvärsura morsa, som dessutom är stor Castroanhängare, vill absolut inte veta av det här musiktramset. Grabben ska ha ett ordentligt jobb, han ska fortsätta att vara doktor! Än värre blir det när den rätt bisarre Miglis börjar göra krystat sexiga musikvideor med El Medico. Inte ens när El Medico slår igenom och blir en stor stjärna är morsan stolt över sonen.

Den här morsan är filmens största behållning. Hon är fullkomligt fantatisk - och Fridell klipper in henne då och då på ett synnerligen effektfullt sätt. El Medico gläds åt sina framgångar - och så får vi se morsan sitta och tjura.

Den där Michel Miglis är också en skön snubbe. Jag träffar ibland på typer som han i film- och mediasvängen. Han är lite för mycket, lite för självupptagen, och har ingen riktig känsla för var gränserna går. Det är svårt att umgås med sådana typer. Hans besatthet av brudar och sexiga musikvideor blir rätt ... fel. Till slut säger även hans lilla dotter, som kommit över till Kuba för att hälsa på, till honom att han gått för långt. Dottern kallar även Miglis' flickvän för hora.

El Medico själv är mindre kul. Han är liksom bara en grabb. Som rappar. Och som ni alla vet, har jag inget som helst till övers för hip-hop. Djävulens musik. Om det nu inte rappas på, tja, danska. Eller viss rap metal. Eller vissa Beastie Boys-prylar.

Ärligt talat förstår jag inte fascinationen för Kuba. Jag träffar på en hel del folk som pratar om att de vill åka dit. Folk som har varit där. Vad ska de där och göra? Jamen, så åk dit, då. Det verkar bara vara eländes elände därborta. Som det ju faktiskt är och har varit i kommunistdiktaturer. Inte kul alls. Det är en sak att ha vänsteråsikter, en helt annan att påstå sig vara kommunist. Eller revolutionsromantiker. Kom igen, det är 2012, vi vet bättre nuförtiden. El Medicos morsa är ju helt hjärntvättad. Och hur kul är det för en artist som El Medico att inte få lämna sitt land som han vill?
I vilket fall: EL MEDICO - THE CUBATON STORY är en överraskande bra och kul liten film. Se den gärna om den visas i närheten!

Nu ska jag dricka en välbehövlig kopp kaffe.(Biopremiär 2/11)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar