onsdag 10 oktober 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Turhan Bey

Skådespelaren Turhan Bey har dött, 90 år gammal. En man med ett väldigt udda namn - som dessutom var ett artistnamn. Karln föddes nämligen som Gilbert Selahettin Schultavey i Österrike. Hans far var turkisk diplomat, vilket förklarar Turhans exotiska utseende - hans smeknamn var "Turkish Delight".
Modern var från Tjeckoslovakien och judinna, och för att undkomma nazisterna flyttade hon till USA och tog sonen med sig. Snart upptäcktes lille Gilbert av talangscouter från Warner Bros och han antog namnet Turhan Bey.
Turhan Bey filmdebuterade 1941 i SHADOWS ON THE STAIR, och därefter rullade det på. FOTSTEG I MÖRKRET med Errol Flynn, agentrafflet FALKEN - MANNEN UTAN NERVER med George Sanders i titelrollen, MUMIENS GRAV, TUSEN OCH EN NATT med Sabu, ALI BABA OCH DE 40 RÖVARNA, DRAKSÅDD med Katharine Hepburn, THE AMAZING MR. X, som kanske är hans mest omtalade film och många andra.
På 1950-talet slutade han plötsligt att filma. Han flyttade tillbaka till Wien och började försörja sig som fotograf. Men så på 1990-talet gjorde han plötsligt comeback och figurerade främst i TV-serier. SEAQUEST DSV och MORD OCH INGA VISOR, för att nämna två. Sin sista roll gjorde han 1998 i ett avsnitt av BABYLON 5.

TURHAN BEY
1922 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar