söndag 7 oktober 2012

Expressen den 20 september 1995

1995 var jag i Cannes för första gången, avsikten var att hitta nya filmer till allra första upplagan av Fantastisk Filmfestival, och den allra första film jag såg i Cannes var FIST OF THE NORTH STAR. Den visades på marknaden i en biograf som senare byggdes om till Fnac.
Ett par månader senare, ungefär när det var dags för FFF att slå upp portarna, ringde Kristina Pesznecker på Scanbox och frågade om jag ville intervjua Gary Daniels, stjärnan i FIST OF THE NORTH STAR. I Malmö! Filmen skulle biovisas för Skånes videohandlare. Självklart ville jag träffa Gary.
Jag bodde fortfarande i Landskrona och behövde en fotograf. Jag ringde min dåvarande granne, en viss Tony Cronstam, som ställde upp, jag lånade en bil, och så körde vi ner till Malmö. Det första Gary sa till mig var "Oj, alla är så långa här!". Därefter satte vi oss på en uteservering och pratade. Gary drack te. Han är ju engelsman.
Den långa versionen av den här intervjun publicerades i Magasin Defekt. Den här Expressenversionen, som fick utgöra min tionde videokrönika i den tidningen, är förstås kraftigt kortad. Tonys bilder hittas i Defekt - om ni hittar det numret.
Det roliga med det här mötet är att jag och Gary blev kompisar. Vi har fortfarande kontakt. Senast häromdagen kom ett mail från honom. Hans karriär har gått lite upp och ner, men han hade ju faktiskt i skurkroll i bioproduktionen THE EXPENDABLES, och han fortsätter att medverka i ett par filmer om året.
Filmen TIGER STORM döptes om till WHITE TIGER.
Här är förresten en färskare intervju jag gjorde med Gary.

Daniels - ett undantag

Actionskådisar har rykte om sig att vara riktiga skitstövlar, bästa exemplet är STEVEN SEAGAL. Men visst finns det undantag. Härom veckan drabbade jag samman med GARY DANIELS, en filmhjälte i klassen up 'n' coming. Han måste vara den absolut trevligaste actionskådis man kan träffa på.

DEN 32-ÅRIGE engelsmannen var ursprungligen en seriefantast. I åttaårsåldern, upptäckte han att han ville bli som sina favoritsuperhjältar i Marveltidningarna, och började träna tae kwondo. Visst har hans kampsportande gett resultat - Daniels är en imponerande uppenbarelse, hans armar är tjocka som lår.

Efter att ha gett sig på en karriär som kickboxare hemma i England, fick han höra att det ligger mycket pengar i full contact kickboxing på andra sidan Atlanten, och han for dit. Dock visade det sig att man inte alls blev rik på att turnera runt och banka skiten ur folk. I stället började Daniels ta teaterlektioner, och så småningom fick han småroller i "Miami vice" och "Cocoon".

Då hörde man av sig från Filippinerna. Gary placerades som hjälten i två lågbudgetfilmer, som spelades in under primitiva förhållanden, och enligt Gary gick filmerna väldigt bra i Asien. Snart återvände han till USA, och gjorde ännu ett par våldsamma låg-lågbudgetfilmer. Jag berättar att jag har sett en av dem, "Capital punishment."

- Va??? Och trots det vill du träffa mig? Herregud, den är så usel.

Jo, det stämmer. Den filmen håller nästan Tim Kincaid-klass, och alla som sett en Kincaid-film vet vad det innebär...

Trots detta har herr Daniels fortsatt att dyka upp i filmer, och han har agerat mot inte helt obekanta namn som David Carradine, Lance Henriksen, och Kris Kristofferson.

Han är i Sverige för att göra reklam för sin senaste film, "Fist of the North Star", en film baserad på en japansk tecknad serie och tecknad film, och i regi av Tony Randel, som bl a gjort "Hellbound - Hellraiser II".

"Fist..." utspelar sig i en sorts Mad Max-framtid, där hjälten Kenshiro (Daniels) vandrar omkring och gör saken kort med illasinnade och annat löst folk. Detta är han duktig på, då han behärskar en ytterst avancerad kampsportsteknik, som bokstavligt talat spränger motståndarna i småbitar. I övriga roller ser vi Malcolm McDowell och Chris Penn.

Visst, filmen är rätt kul, och hyfsat påkostad, men det rör sig fortfarande om en typisk videoproduktion. Det är inget som håller för biovisning.

Dock hoppas jag att det kommer att gå bra för herr Daniels i framtiden. I längden borde han vinna på sin avspända attityd och sitt tillmötesgående sätt. I början av nästa år får vi se honom på video igen i filmen "Rage" (Vilken Steven Seagal ursprungligen skulle medproducera!), och Gary själv ser just nu fram emot premiären på "Tiger storm", den första av hans filmer som får biopremiär i USA.

GARY DANIELS PÅ SVENSKA:

"FINAL IMPACT" - Gary kämpar mot Lorenzo Lamas i en standard-kickboxarrulle.

"RING OF FIRE" - Gary kämpar mot den totaltobegåvade Don "The Dragon" Wilson i ännu en kickboxarrulle.

"FINAL BLOODFIST" - Gary kämpar återigen mot Don Wilson i en billig slåssfilm. Heter "Bloodfist IV - Die trying" i original.

"CAPITAL PUNISHMENT" Antagligen den absolut sämsta martial arts-film som gjorts. Gary är hjälten.

"FIST OF THE NORTH STAR" (ScanBox) Släpps på video här i oktober.

...Och säkert fler.
2 kommentarer:

Fredrik sa...

Fist of the northstar är nog ev av de sämsta filmer jag har sett. Jag vill minnas att det står: nästan som en riktig film, på omslaget. Vilken reklam...

Men jag garvade många gånger. 8) Jag hade förträngt den. Nu vill jag se om den. Den var ju skitkonstig.

Pidde Andersson sa...

Tycker du att FIST OF THE NORTSTAR är en av de sämsta filmer du sett måste du definitivt se mer film.
FIST är inte speciellt bra, men den är okej och funkar som videounderhållning.

Skicka en kommentar