fredag 5 oktober 2012

DVD: The Raid - Uppgörelsen

THE RAID - UPPGÖRELSEN (Noble Entertainment)

Förr var indonesisk film synonymt med Barry Prima. Prima är Indonesiens främste filmhjälte, fast själv har jag nog bara sett en film med honom - DAREDEVIL COMMANDOS (hette den COMMANDOS I HELVETET i Sverige?) från 1985. En krigsfilm med enastående tafflig dubbning. Den innehåller även en scen där hjältarna förbereder sig inför en strid, laddar sina vapen, smetar camouflagefärg i ansiktet och sjunger en sång om sitt hemland. "Indonesia - you're my country!".

Från och med nu torde indonesisk film vara synonymt med THE RAID - UPPGÖRELSEN. Förvisso är filmen skriven och regisserad av walesaren Gareth Evans, men den är inspelad i Jakarta, är på indonesiska och har bara indoneser i rollerna.

En god vän till mig som är filmproducent och distributör i USA kallade THE RAID för "the new benchmark" när det gäller actionfilm. Andra brukar säga att filmen är ungefär som de sista tjugo minuterna av John Woos HARD-BOILED under 100 minuter. Och jodå. Visst är det så. Det är mycket möjligt att THE RAID är den våldsammaste actionfilm som någonsin gjorts.

Handlingen är föredömligt enkel. Ett SWAT-team ska sätta dit en osedvanligt grym gangster; Tama, och dennes gäng. Skurkarna sitter högst upp i en skyskrapa. SWAT-gänget misslyckas med att smyga in i byggnaden, de upptäcks och skurkarna börjar jaga dem istället. Fullt krig utbryter i kåken. Poliserna decimeras en efter en medan de tar sig uppåt, våning för våning. Eller snarare: nivå för nivå, för att likna det hela vid ett TV-spel. Detta är hela handlingen. Eventuellt är det här inspirerat av Bruce Lees ursprungliga idé till sin icke färdigställda version av THE GAME OF DEATH, i vilken ju Lee tar sig uppåt i ett hus och möter en ny motståndare på varje våning.

Ska jag anmärka på något i THE RAID, är det att vi aldrig lär känna rollfigurerna. Det finns inte tid för några presentationer. Filmen öppnar förvisso med en scen där en kille som är lite av huvudperson förbereder sig för uppdraget och tar farväl av sin gravida fru, men efter dessa få minuter är det pang på. Senare i filmen pratas det lite till mellan striderna, men alla förblir anonyma mördarmaskiner.

... Men. Som actionfilm är det här fantastisk! Ja, jävlar i min lilla låda. THE RAID är groteskt våldsam. Närstriderna är enastående välkoreograferade och brutala, folk går loss på varandra med machetes, tillhyggen och knytnävar, när de inte använder skjutvapen. Det flyter åtskilliga kubikmeter blod. Det här är fullkomligt sanslöst.

Blir det inte tjatigt? Njä, det vill jag inte påstå. Jag tycker att det här är fenomenalt underhållande, det är medryckande. Och ofta satt jag bara och gapade åt de blodsöliga vansinnigheterna.

THE RAID - UPPGÖRELSEN är ett självklart val nästa gång du trillar förbi videobutiken på hörnet.

Just nu håller Gareth Evans på att förbereda sin nästa film, BERANDAL, som kommer att ha en av kampsportarna från THE RAID i huvudrollen.0 kommentarer:

Skicka en kommentar