torsdag 18 oktober 2012

Bio: Hotell Transylvanien

Bilder copyright (c) Sony Pictures

Det är sällan det händer, men nu har det hänt. En film har fått sin titel felstavad. HOTEL TRANSYLVANIA heter den här filmen i original. Men Transsylvanien stavas som jag nyss gjorde - med två S! På den svenska affischen kan man även läsa att detta är en film från studion som gav oss SMURFARNA - vilket förstås närmast låter som ett hot ...

HOTELL TRANSYLVANIEN [sic!] är en animerad film i 3D från Sony Pictures Animation, för regin står långfilmsdebuterande ryssen Genndy Tartakovsky, som tidigare bara jobbat med TV-produktioner; till exempel POWER PUFF GIRLS och den osebara STAR WARS: CLONE WARS. Fast det stora affischnamnet och försäljningsargumentet är Adam Sandler, so har producerat och gör Draculas röst. Åtminstone i Amerika - för här får vi se filmen dubbad till svenska. Således är denna recension tyvärr baserad på den svenskdubbade versionen.


Filmen börjar år 1895. Greve Dracula har just fått en liten dotter. Ja, fråga mig inte hur det gick till. Modern är död, men Dracula leker glatt med den lilla snälla vampyrbebisen Mavis, som växer upp. Hopp till nutid och Mavis har hunnit bli motsvarande tonåring. Dracula har byggt om sitt slott till ett trevligt hotell där monster som varulven, den osynlige mannen, mumien med flera vilar upp sig och har trevligt. Jo, i den här filmen är alla monster snälla - och de är rädda för människor!

Men så bär det sig inte bättre att tonårskillen Jonathan plötsligt dyker upp på hotellet. Kalabalik utbryter, monstren blir livrädda - och självklart bär det sig inte bättre än att Jonathan och Mavis blir kära i varandra. Såklart.


Problemet med HOTELL TRANSYLVANIEN är att den inte är speciellt rolig. Större delen av filmen består av tröttsamma jakter; figurerna far runt och jagar varandra. Men jag förstår inte riktigt poängen med att kända monster ska vara snälla. Det är ju en helt annan sak med till exempel MONSTERS, INC., som jag tycker är Pixars bästa film och jätterolig. Där hade vi helt nya, lustiga och snälla monster. Så icke här. Här har vi varelser som är onda och dödar människor (Dracula, Varulven) eller som är missförstådda men skrämmande (Frankensteins monster). De här figurerna ska väl inte vara snälla?!

Jag fnissade till ett par gånger, men som helhet tyckte jag mest att filmen var irriterande och tråkig. Animationsmässigt är det inte heller särskilt kul. En märklig detalj är att de 2D-animerade eftertexterna är mycket snyggare än själva filmen. 3D-effekterna noterade jag knappt.

Det är möjligt att HOTELL TRANSYLVANIEN är roligare på engelska. Förutom Adam Sandler, hör vi Kevin James som Frankensteins monster, Jon Lovitz som Quasimodo och Steve Buscemi som varulven - vilket låter roligare än de anonyma, slätstrukna rösterna i den svenska versionen.

Vill du se en animerat familjefilm om monster - se istället PARANORMAN! Den är bra!

(Biopremiär 19/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar