tisdag 30 oktober 2012

Bio: Alla är äldre än jag

Foton copyright (c) Folkets Bio

Jag konstaterar att jag träffat på Bo Widerbergs son Martin Widerberg ett antal gånger under årens lopp, utan att veta vem han är. Jag har nog aldrig pratat med honom - inte mer än att vi morsat på varandra när vi till exempel hamnat nära varandra i salonger under Malmö Filmdagar. Jag hade ingen aning om att Martin Widerberg, född 1965, är filmare. Men detta verkar å andra sidan vara hans första film. Fyra år har det tagit att göra ALLA ÄR ÄLDRE ÄN JAG, läser jag - vilket förklarar en del förvirrade åldersuppgifter i själva filmen ("Idag är jag 45," till exempel).

Widerbergs film handlar om fäder. Om att vara far. Han utforskar sin synnerligen komplicerade relation till sin berömde far, och sitt eget förhållande till sina två söner. Det hela utgår från en aldrig färdigställd film av Bo Widerberg.

1979 började Bo att filma sin far Arvid - den filmen skulle också heta ALLA ÄR ÄLDRE ÄN JAG. Bo intervjuade Arvid, filmade honom i olika situationer, och detta pågick tydligen några år. Arvid verkar ha varit en kul gubbe och klippen med honom är rätt lustiga. Av okänd anledning slutade Bo plötsligt att filma sin far. Intressant nog dog Arvid 1998, ett år efter Bos för tidiga död.

Resten av filmen är inte lika intressant. Rättare sagt, den är inte intressant alls. För vad är det för intressant med att höra Bo Widerbergs okände son sitta och diskutera med en av sina ännu mer okända söner? Internt navelskåderi. Märkligt pretentiöst. Ofta går det inte att höra vad Martin och Morris Widerberg säger där de av någon anledning sitter i ett rum de håller på att måla om; ljudet är för dåligt. I en lång scen tvättar Martin penslar till melankolisk musik.

En hel del klipp ur Bos tidiga filmer visas. Mycket ur KVARTERET KORPEN (där går inte heller dialogen att uppfatta), ELVIRA MADIGAN och ÅDALEN 31, i vilken den fyraårige Martin hade en liten roll. Martin berättar om när de var i Cannes 1969 med den filmen, och Bo hade med sig sin hemliga älskarinna - och Martins mor var där. Martin minns hur traumatiskt detta var för honom, han kände att nu kommer det minsann att gå åt helvete. Han var alltså fyra år gammal! Hur mycket minns du från när du var fyra? Nej, just det, nästan ingenting alls. Det här känns som ganska extrema efterkonstruktioner.

De gamla klippen med Bo Widerberg är lite intressanta, men som helhet är ALLA ÄR ÄLDRE ÄN JAG besynnerligt poänglös. Varför ska jag se på det här? Jag känner inte Martin Widerberg och hans söner, jag är inte intresserad av hans privatliv, jag har inte skänkt en tanke på att han skulle vara själsligt ärrad efter att ha vuxit upp med en excentrisk och sällan närvarande berömd far. Förvisso hade man kanske kunnat göra något intressant av det här, men nej, det här är bara saggigt och trist. Rätt ofokuserat. Vem har man tänkt ska titta på det här? Bortsett från släkten Widerberg - hur många Widerberg som helst tackas i eftertexterna.

ALLA ÄR ÄLDRE ÄN JAG varar bara 72 minuter. Alltid något.
(Biopremiär 2/11)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar